Станишев: Първия път бях коронясан, сега спечелих след оспорвана надпревара
Станишев: Първия път бях коронясан, сега спечелих след оспорвана надпревара / снимка: БГНЕС, архив

„Много съм доволен, че получих толкова широка подкрепа от цяла Европа". Това каза в интервю за предаването „Седмицата" по Дарик Сергей Станишев, който в петък бе преизбран за лидер на ПЕС с убедителна победа с 69,5% от гласовете на делегатите на Конгреса на евросоциалистите в Будапеща.

„Беше една изключително оспорвана кампания. Тъй като в продължение на месец и половина и аз, и моят съперник - Енрике Барон Креспо, водехме сериозна работа с всяка една от партиите. Всеки ден беше надпревара на 33 фронта", заяви Станишев.

Той подчерта, че кампанията го е мотивирала и е много доволен от подкрепата, която е получил: „Енрике обясни своето оттегляне в последния момент преди гласуването с това, че имам много широка подкрепа от делегатите".

Убедителна победа за Станишев - 70% от гласовете на Конгреса на ПЕС

Сергей Станишев каза, че тази победа му е много по-сладка, отколкото първия път, когато беше избран с 90% от гласовете на делегатите, тъй като сега е имало истинска надпревара: „Първия път бях единствен кандидат. Тогава беше като коронясване. Сега си беше истинска надпревара. Това прави успеха, не само за мен, лично, а и за БСП и България по-голям и ценен".

По думите му е успял да спечели европейските социалисти с амбициозната програма, която е представил: „Обясних на всички партии, че за да я реализирам, ми трябва силен мандат и силна подкрепа. Тя включва много проблеми в начина на работата ни. Поставя една ясна цел - да се подготвим да спечелим следващите европейски избори, защото само ако спечелиш тези избори, можеш да постигнеш своите икономически и социални цели, които са формулирани в интерес на гражданите".

ПЕС иска индекс за европейска демокрация

Станишев подчерта, че иска да надгради това, което вече са постигнали: „Защото сме постигнали много като политическо семейство. Имахме трима премиери, когато бях избран за първи мандат, сега имаме 11".

Относно разногласията в столетницата, Сергей Станишев препоръча на колегите си в БСП да спрат да се занимава със себе си, а да се обърнат към проблемите на обществото. По думите му никой не го интересува кой кого обича или мрази, хората искат да чуят какво предлага партията, за да се решат техните проблеми.