На първо четене: отпадат графиците за отпуска
На първо четене: отпадат графиците за отпуска / ThinkStock/Getty Images
На първо четене: отпадат графиците за отпуска
80434
На първо четене: отпадат графиците за отпуска
  • На първо четене: отпадат графиците за отпуска

Работодателят няма да бъде задължен да подготвя годишен график на платените отпуски на работниците си, предвиждат промени в Кодекса на труда, които бяха гласувани на първо четене от парламента.

Предложението дойде от редиците на БСП и беше безпрецедентно прието с пълно единодушие от всички партии в пленарната зала.

Така отпада една от мерките, въведени в предишния управленски мандат на ГЕРБ,  която имаше за цел да намали трупането на отпуски. Законопроектът връща и правото на работодателя да уволнява работници, които са придобили право на пенсия за възраст и стаж.

С отпадането на графиците отпада и задължението на работодателя да разреши полагаемия отпуск на работниците си, както и правото на работника да определи сам времето за използване на почивката, в случай че работодателят не му е разрешил това по график.

Закъсненията няма да се санкционират - ще можем да ги отработваме

В Кодекса на труда обаче се запазва алинеята, според която работникът е задължен да използва отпуска си до края на годината, за която се полага, като може да прехвърли до 10 дни за следващата година. И с график, и без график, всичко е в ръцете на работодателя, смята експертът Мика Зайкова.

„Това ще даде свобода на работника да иска по всяко време отпуска, но искането на отпуска не значи даване на отпуска. Не можеш да изхвърлиш всичко по отношение на графиците и да заковеш, че до края на годината всеки трябва да си ползва отпуската, без по някакъв начин да има текст, който да задължава работодателя да удовлетвори искане на работника за отпуска", каза Зайкова.

Връщането на възможността работодателят да прекратява договора на служител, навършил условията за пенсиониране, според Мика Зайкова означава отстъпление от политиките за борба с демографската криза.

За тази възможност се обяви преди няколко месеца вицепремиерът Ивайло Калфин, който имаше намерение да внесе собствен законопроект, но по-късно заяви, че ще търси подкрепа за предложението на БСП. Тази подкрепа беше потвърдена.

„Включително възможността тогава, когато е пенсиониран даден служител да може работодателят му да го освободи, облекчаването на графика за ползване на отпуски и така нататък. Такива възможности и сега има, но те се облекчават повече, така че там има разумни предложения", каза Калфин.

Депутатите одобриха и законопроекта на социалното министерство, с който се дава право на работника да отработва часове, в които е отсъствал по лични причини, в рамките на работната седмица и при запазване на продължителността й от 40 часа.

Сезонни работници ще берат плодове и зеленчуци с еднодневни договори

Прието беше и въвеждането на еднодневни трудови договори за сезонни работници.

Парламентът отхвърли идеята на реформаторите 1 май освен Международния ден на труда, да бъде и годишнина от Априлското въстание.