Ердоган обвини световни медии в конспирация срещу Турция
Ердоган обвини световни медии в конспирация срещу Турция / БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обвини някои от най-престижните международни медии, а именно "Ню Йорк таймс", Си Ен Ен и Би Би Си в опит да отслабят и разединят държавата, следвайки инструкциите на "висш разум".

"Ню Йорк таймс": Новите диктатори управляват с юмрук в кадифена ръкавица

"Помислете за това: този вестник ("Ню Йорк таймс") направи същото и срещу (османския) султан Абдул Хамид през 1896 година. Той изпълнява нареждания, наложени от една определена сила... Той изпълняваше задълженията си по време на инцидентите с "Гези" (през 2013 година), както знаете. Точно както Си Ен Ен и Би Би Си", каза президентът пред местна телевизия, цитиран от в. "Хюриет".

Острата реакция на Ердоган идва след като американският вестник публикува силно критична статия за него и мерките му за ограничаване на свободата на медиите в Турция. Президентът тогава обвини вестника в осъществяването на конспирации и срещу предходни турски лидери като Аднан Мендерес и Тургут Йозал.

"Знаете ли каква е тяхната цел? Да отслабят Турция, да я разделят и да я разединят, след което да я погълнат. Но те се провалиха в тези си опити. Ние няма да го позволим", каза още президентът.

Той не пропусна да отправи и критики към някои от основните опозиционни турски издания като вестник "Джумхюриет" и медийната група "Доган", част от която е и "Хюриет".

Последният повод за негативното му отношение станаха публикациите на "Джумхюриет", според които правителството в Анкара е предоставяло оръжия на бунтовниците в Сирия, като ги е маскирало като хуманитарна помощ. Ердоган отново обвини главния редактор на изданието Кан Дюндар в предателство срещу държавните интереси.

Източник: БГНЕС