Ако гласуваме сега, „Атака” и АБВ вероятно остават извън парламента
Ако гласуваме сега, „Атака” и АБВ вероятно остават извън парламента / снимка: Dariknews.bg, архив

Ако изборите се провеждаха на 27 май, в следващия състав на Народното събрание биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ. ГЕРБ е първа политическа сила с 24,5%, а БСП втора с 14,4%. Електоралната тежест на ДПС в края на месец май е 7,3%, а на РБ - 6,2%. Следват ПФ с 5,1%, „Атака” с 3,4% и АБВ с 2,8%.

Това сочат данните от национално представително проучване сред пълнолетните българи, проведено от социологическа агенция „Екзакта” в цялата страна между 20 и 27 май 2015 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка. Обхванати са 125 гнезда в 90 населени места.

Според изследването към момента запазват шансовете си за присъствие в следващия парламент както „Атака”, така и АБВ.

Армията и полицията остават най-одобряваните институции у нас

Политическата подкрепа за ГЕРБ е по-висока сред хората на възраст между 50 и 59 години и сред високообразованите респонденти. Най-нисък е електоралният дял на ГЕРБ сред нискообразованите и сред ромите.

БСП получава електорален дял, по-висок от средния сред жените, сред хората на възраст над 59 години и сред нискообразованите респонденти. Най-ниска е електоралната подкрепа за БСП сред избирателите на възраст до 30 години.

Реформаторите
имат най-много избиратели сред образованите и трудовоактивните хора, както и сред жителите на столицата.

Патриотичният фронт е популярен сред високообразовани жители на големите градове.