Армията и полицията остават най-одобряваните институции у нас
Армията и полицията остават най-одобряваните институции у нас / снимка: БГНЕС, архив

Най-одобряваният български политик през май е столичният кмет Йорданка Фандъкова, която получава подкрепата на 66 на сто от българите и е повишила рейтинга си за последния месец с нови 2%. Това показва национално представително проучване на „Екзакта рисърч груп”, направено между 20 и 27 май сред 1000 души.

На второ място е министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова - 55%, а на трето - министърът на здравеопазването Петър Москов с 46%. В Топ 10 на българските политици са и премиерът Бойко Борисов - 44%, следван от Ивайло Калфин - 43%, Томислав Дончев - 41 на сто, Георги Първанов - 37%, Румяна Бъчварова - 33 на сто, Цецка Цачева и Росен Плевнелиев - с по 31%, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов - с по 29%.

Списъкът на най-одобряваните министри се оглавява от Лиляна Павлова, която е одобрявана от 55 на сто, втори е Петър Москов, трети - Ивайло Калфин, следван от Томислав Дончев. Четиримата са и министрите, одобрението за работата на които е с по-висок дял от неодобрението.

През последния месец министърът на образованието Тодор Танев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова успяват да станат малко по-разпознаваеми, но това води до ръст на негативните оценки за тяхната дейност, коментират от „Екзакта”.

Валери Симеонов запазва позицията си на най-одобряван лидер на парламентарна група. За последния месец той печели нови 4% подкрепа за работата си. Следват Радан Кънев и Цветан Цветанов, които са одобрявани съответно от 27% и 23%. В сравнение с предходния месец, през май най-изразително се повишава рейтингът на Радан Кънев - с 6 на сто.

Ръст в рамките на по 2-3 на сто е регистриран и за работата на всички останали председатели на парламентарни групи. За последния месец с 4% нараства одобрението за работата на Михаил Миков като председател на ПГ на „БСП Лява България”. В сравнение с предишните месеци регистрираме разширено влияние на Миков и сред избирателите на неговата партия, посочват от агенцията.

През последния месец рейтингът на одобрение на Волен Сидеров нараства с 2%.

Армията и полицията
остават най-одобряваните институции у нас. Те получават приблизително равно одобрение - 34 на сто за дейността на армията, а 33% - за дейността на полицията.

Съдът и прокуратурата продължават да бъдат институциите с най-ниски нива на одобрение - по 14 на сто.

Парламентът е одобряван от 18% от пълнолетните българи. Одобрението към дейността на Народното събрание спада с 4 на сто в сравнение с април и се връща на стойността си от март. Парламентът продължава да бъде най-неодобряваната държавна институция - от 69 на сто от анкетираните.

Оценките за работата на Цецка Цачева са значително по-добри от тези за работата на парламента, а през последния месец одобрение й се повишава с 2 на сто, отбелязват от „Екзакта”.

В последните дни на май правителството е одобрявано от 31 на сто от българите, а министър-председателя Бойко Борисов - от 44%.

Недоволни от работата на кабинета са 58%, като сред тях преобладават хора на възраст между 30 и 40 години, както и над 60 години. Най-висока подкрепа за работата на правителството социолозите регистрират сред избирателите на ГЕРБ.

Президентът Росен Плевнелиев е одобряван от 31% от българите, а критични оценки към него имат 57%. 60% от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на президента. Положителните оценки за работата на президента имат превес над отрицателните сред избирателите на ГЕРБ и на ДПС.