16-годишният Георги - жертва след сбиване между футболни фенове?
16-годишният Георги - жертва след сбиване между футболни фенове? / снимка: БГНЕС

16-годишният ученик от София, който вчера беше убит в Борисовата градина, най-вероятно е бил нападнат от футболни фенове. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова пред ресорната парламентарна комисия.

Вече са разпитани близки на загиналия. В хода на разследването е отпаднала версията за личен или любовен мотив за извършване на престъплението, обясни още вътрешният министър. Тя уточни, че към момента основната версията на криминалистите е сбиване между привърженици на футболни клубове.

По неофициална информация загиналият Георги е бил привърженик на „Левски”.

Продължава разследването на убийството на 16-годишния Георги

Главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Румяна се разминаха във версиите за убийството на 16-годишния ученик в София.

Престъплението, което е станало вчера около обед в столичната Борисова градина, се разследва с целия ресурс МВР и прокуратурата, обясни по-рано през деня главният прокурор Сотир Цацаров. Тогава обаче той беше категоричен, че основните версии, които разследването проверява са свързани с убийство, провокирано от личен мотив.

В момента се преглеждат записите на камерите в близост до мястото, на което беше убито вчера 16-годишно момче в Борисовата градина, коментира още в кулоарите на парламента вицепремиера Румяна Бъчварова. По думите й към момента няма заподозрян за убийството.

Министър Бъчварова допълни, че технически са установени последните обаждания на момчето. Разследващите изясняват всичко около обстоятелствата и часа на убийството, което вероятно е станало малко преди 12.00 ч. вчера, когато 16-годишният младеж е намерен от своя приятелка в парка.

Увериха ме, че най-вероятно ще има идентифициране на някакъв потенциален кръг, допълни министърът.

Софийската градска прокуратура вече е образувала досъдебно производство по случая, което все още се води срещу неизвестен извършител. Основните версии за убийството са свързани с личен мотив.

16-годишният Георги намушкан заради любовна драма?

В отговор на въпрос за мерките срещу престъпността Бъчварова заяви, че се сформира междуведомствен съвет за превенция на престъпността. Това е форумът, в който всички ангажирани институции ще могат да изразят позиции и да дадат предложения, там ще се начертаят конкретните мерки, обясни министърът.

Лично за мен първата и най-ефективна мярка е изграждане на видеонаблюдение, каза Бъчварова и уточни, че се планират разговори с кметовете, за да им дадат методически указания как да го изградят.

Опитваме се да оптимизираме разпределението на функциите в полицията, така че там, където е възможно, да освободим служители, които да се включат чрез присъствие в населените места, заяви Бъчварова. Тя допълни, че в резултат от въвеждането на видеонаблюдение в последната една седмица са издадени над 5000 електронни фиша и се отчита намаление на тежките пътнотранспортни произшествия.

В същото време Столичната полиция продължава да търси съдействие за разкриването на убийството. Всички, които между 10.00 ч. и 12.00 ч. във вторник са били в Борисовата градина и са забелязали нещо нередно или имат информация за убийството, могат да позвънят на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

16-годишното момче беше наръгано смъртоносно посред бял ден в Борисовата градина в София. Местопрестъплението е само на 50 м от оживена улица. Тялото на Георги беше намерено на пейка в парка от приятелката му Лора. Момчето е било намушкано само веднъж в областта на сърцето.