Всеки депутат можел да види споразумението, прието при закрити врата
Всеки депутат можел да види споразумението, прието при закрити врата / снимка: БГНЕС, архив
Всеки депутат можел да види споразумението, прието при закрити врата
80101
Всеки депутат можел да види споразумението, прието при закрити врата
  • Всеки депутат можел да види споразумението, прието при закрити врата

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов отрече обвиненията на БСП по повод закритото заседание рано сутринта в парламента.

Социалистите поискаха оставката на правосъдния министър Христо Иванов поради приемането на закрити врата на Споразумението между България и Международния наказателен съд за релокация на наша територията на свидетели на съда.

БСП поиска оставката на правосъдния министър

„Той беше на разположение в секретната секция на Народното събрание, така че, който е искал от народните представители е имал възможност да се запознае с това. Фактът, че един от тях - Чавдар Георгиев, многократно от трибуната заяви, че се е запознал, свидетелства, че са имали непрепятствен достъп до този документ”, заяви Кирилов в кулоарите на парламента по повод споразумението.

Депутат от РБ: Министрите ни са атакувани, защото правят нещо

Доколкото Международният наказателен съд счита, че процедурата е секретна, редно е да се приложи изискването му, заяви Данаил Кирилов. Той посочи, че документът е дошъл секретен и е логично в пленарна зала да се постави въпросът дали заседанието на парламента по него да е закрито или открито.

„Много държави поемат такъв ангажимент. Това са всички държави, които са подписали документа, с който се учредява Върховния съд. В конкретния случай са над 14 държавите, които по този ред са ратифицирали, а не само подписали, въпросното споразумение. Подчертавам, че не иде ред за престъпници, а за защитени свидетели”, коментира още Кирилов.