Тотев : Пречиствателната станция остава приоритет № 1 за Пловдив
Тотев : Пречиствателната станция остава приоритет № 1 за Пловдив / снимка: Виктор Кадири, Дарик радио Пловдив
Тотев : Пречиствателната станция остава приоритет № 1 за Пловдив
80013
Тотев : Пречиствателната станция остава приоритет № 1 за Пловдив
  • Тотев : Пречиствателната станция остава приоритет № 1 за Пловдив

Изграждането на пречиствателната станция, която е част от Водния проект на града, остава приоритет № 1 за Пловдив. Това заяви в интервю пред Дарик радио кметът на града Иван Тотев. По думите му до края на тази година ще бъде избран нов изпълнител за съоръжението, чиято стойност е около 50 млн.лева.

Преди около 2 седмици стана ясно, че процедурите по изпълнение на Големия воден проект на Пловдив се отлагат и ще бъдат финансирани през следващия програмен период. Вместо първоначалните 128 млн. лева без ДДС община Пловдив ще усвои под 100 млн. и ще се наложи част от проекта да бъде преработен.

В тази връзка днес предстои среща на местната администрация с представители на Министерството на околната среда и водите и ВиК, които заедно да решат кои части от проекта да отпаднат.

Според кмета Иван Тотев това най-вероятно ще бъдат някои от дейностите, свързани с канализацията в район „Северен“.

 

Големият воден проект на Пловдив предвиждаше подмяната над 16 км второстепенна канализационна мрежа и 14 км водопроводи с 800 сградни отклонения, рехабилитацията на 2.8 км от съществуващия колектор и изграждане на негов дубльор. Отделно трябваше да бъде извършена реконструкция, модернизация и доизграждане на пречиствателна станция за отпадни води – Пловдив.