43 загинали в най-големия сблъсък на силите за сигурност в Мексико с бандити
43 загинали в най-големия сблъсък на силите за сигурност в Мексико с бандити / снимка: БГНЕС, архив

Правителствените сили за сигурност в Мексико убиха 42-ма предполагаеми членове на наркокартел и дадоха една жертва при вчерашната престрелка в Западно Мексико, предаде Ройтерс, като се позова на комисаря по националната сигурност Монте Алехандро Рубидо. Трима престъпници са задържани.

По думите на Рубидо един служител на федералната полиция е загинал, а още един е бил ранен в тричасовата битка, разразила се недалече от границата на щатите Мичоакан и Халиско.

Според губернатора на Мичоакан - Салвадор Хара, битката започнала, след като полицията се опитала да спре "подозрителен камион", движещ се по шосе в щата. Намиращите се в багажника на камиона обаче открили огън. "Стрелящите срещу нас се оказаха много и престрелката започна бързо ескалира и да се развива по непредсказуем сценарий", каза той.

Правителствени източници казаха, че убитите въоръжени престъпници са членове на картела "Халиско Нова генерация". Според Рубидо те са членове на "криминална организация, действаща в щата Халиско". Той обаче не спомена "Халиско Нова генерация", отбелязва Асошиейтед прес.

След като повикали въздушна и наземна подкрепа, правителствените сили разгромили противниците си с помощта на хеликоптер, заловили трима предполагаеми членове на банда и иззели гранатомет, снайпер, 36 огнестрелни оръжия различен калибър и огромно количество боеприпаси, заяви той.

Според ТАСС сега мястото на полесражението е отцепено и представители на правоохранителните структури събират веществени доказателства. Картината на случилото се все още е непълна, тъй като властите разкриват информация дозирано. Споменава се за задържане на 8 автомобила и за подпалване на складово помещение.

Силовите ведомства сформираха оперативна група, която отлетя с хеликоптер към град Самора, разположен недалече от мястото на сражението. По оценка на наблюдатели става дума за най-големия сблъсък на силовите структури в Мексико с бандити от 2006 г. насам.

Източник: БТА