Възможно е увеличение на тока при влизане в свободния енергиен пазар
Възможно е увеличение на тока при влизане в свободния енергиен пазар / снимка: Guliver/Getty Images
Възможно е увеличение на тока при влизане в свободния енергиен пазар
79987
Възможно е увеличение на тока при влизане в свободния енергиен пазар
  • Възможно е увеличение на тока при влизане в свободния енергиен пазар

От догодина до 30% увеличение на сметката за ток при влизане в свободния енергиен пазар заради услугата „задължение към обществото". Това прогнозира бившият член на енергийния регулатор Еленко Божков.

По думите му услугата представлява плащане на задълженията по дългосрочните договори за изкупуване на енергия от американските централи „Марица" 1 и „Марица" 3, от ВЕИ-тата и договорите за разходи за високоефективното комбинирано производство за електрическа и топлинна енергия.

Това няма да стане факт, ако договорите бъдат преразгледани, обясни още Еленко Божков.

Друга новост е, че ако всички потребители излязат на свободния енергиен пазар от догодина, ще получаваме по две фактури - сегашната разделена на две.

Прогнозата за от до 30% увеличение на сметката за ток при влизане в свободния енергиен пазар произлиза от въвеждането на услуга „задължение към обществото". За сравнение използваме фактура от миналия месец. Първите две части от нея ще представляват едната фактура при влизане в свободния пазар, а третата ще бъде втората сметка, към която ще се добави услугата. Така при сметка 21.64 лева трябва да добавим 30%.

Бившият член на енергийния регулатор Еленко Божков обясни подробности:

„Всичко зависи от това каква ще бъде големината на това задължение към обществото и каква ще бъде цената на доставчика от последната инстанция. Опасностите са две - първо е естественият картел, който търговците вероятно ще направят, за да се доближат до цена на доставчика и това ще бъде за един определен период. След това конкуренцията между тях ще доведе до това, че цената отново ще спадне. Втората опасност, която е продължителна, това са задълженията към обществото, които могат да доведат до една обща цена с около поне 30% по-висока от сегашната, т.е. 30% върху 21 лева", допълни още Божков.