Намериха бомба в автобус с българи в Будапеща
Намериха бомба в автобус с българи в Будапеща / снимка: БГНЕС, архив
Намериха бомба в автобус с българи в Будапеща
79833
Намериха бомба в автобус с българи в Будапеща
  • Намериха бомба в автобус с българи в Будапеща

Бомба беше открита в български автобус, пътуващ от Прага за Варна.

В автобуса е имало 34 пътници, които са пристигнали невредими във Варна рано тази сутрин.

Собственикът на фирмата превозвач Драгомир Петков, който е пътувал с автобуса, коментира, че вероятният извършител е словак или чех.

Автобусът е тръгнал от Прага в 10 часа вчера сутринта, като около два часа по-късно спрял за почивка в Бърно, където предполагаемият извършител е слязъл.

„Тръгна нормално автобусът от Прага, след 2 часа спря за почивка в Бърно. Именно след почивката установихме, че пътниците са с един по-малко. Установихме по билетите кой е, по името смятаме, че или е словак, или е чех. Не го намерихме и тръгнахме за Братислава. Но започна да мирише много силно на бензин, на нещо запалително. В Будапеща слязохме да проверим багажа, единият беше мокър, отворихме го и видяхме бомбата. Отдалечихме се от автобуса, дойде полиция, сапьори, районът беше отцепен и я обезвредиха", разказа Петков.

По думите му взривното устройство е било в туба, имало и часовников механизъм.

Драгомир Петков уточни, че неговата фирма разполага със 7 автобуса и подобна опасна ситуация се случва за първи път. Той обясни, че няма как да се прави проверка за съдържанието на багажа на пътниците, защото никъде няма такова законово изискване.

Според Петков обаче трябва да се въведат по-строги мерки за сигурност и багажът да се проверява, каквато е процедурата на летищата.

Източник: Novanews.bg