Никола Стойков от София спечели Гран при в конкурса Нова музика
Никола Стойков от София спечели Гран при в конкурса Нова музика / снимка: Пресцентър/ Община Горна Оряховица

Никола Стойков от София спечели Гран при в десетия Международен конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова музика”, чийто домакин бе Горна Оряховица. Талантливият изпълнител получи статуетката от заместник-кмета Йорданка Кушева по време на гала концерта в НЧ „Напредък-1869”.

Близо 80 млади таланти Албания, Молдова, Румъния, Косово, Черна гора и България взеха участие в тазгодишното издание на конкурса, кето се проведе през почивните дни. Певците бяха разделени в четири възрастови групи, като особено голяма конкуренцията бе при участниците в трета и четвърта групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури с председател Маргарита Хранова и членове Нора Караиванова, Мая Колева, Николай Манолов, Валентин Тонков, Шеки Ходжа от Албания и проф. Валентин Монтеан от Румъния. Творчески директор на конкурса бе почетният гражданин на Горна Оряховица и основател на вокалната школа в града – Аделина Колева.

Преди да бъдат връчени големите награди, председателят на журито Маргарита Хранова сподели, че в конкурса са се представили много изключително талантливи млади хора. „Дано сме били справедливи, защото конкуренцията наистина беше много силна”, каза още Маргарита Хранова. Председателят на журито поздрави всички участници и им пожела да продължават да се занимават с музиката, която харесват.

Освен наградите на журито и на фирмите, спомоществователи на Международния конкурс, бяха учредени четири годишни стипендии - от заместник- председателя на НС Иван Иванов, от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, от президента на „Ротари клуб Горна Оряховица – Лясковец” Йордан Марчев и от председателя на НЧ „Напредък-1869” Атанас Петров.

В първа възрастова група победител е Алейна Назмиева от Разград. Второто и третото място са за Мария Арсова от Горна Оряховица и Грета Георгиева от Свищов. В тази възрастова група със специални награди от спонсорите на конкурса бяха отличени Ерик Михайлов, Преслава Петкова от Свищов, Мира Георгиева от Троян, Арлин Ламаксема от Албания. Един от спонсорите на конкурса удостои с награди всички участници от най-малката група.

Победител във втора възрастова група е Пресияна Димитрова от Русе. Нейни подгласници са Габриела Йорданова от Русе и Кристияна Петкова от Горна Оряховица. В тази група със специални награди бяха отличени Божена Върбанова от Варна, Валери Матасари от Молдова, Виктория Шойму от Молдова, Елиза Маркия от Черна Гора, Стефан Трифонов от Варна.

В трета възрастова група на първо място журито класира Иван Иванов от Горна Оряховица. Втора и трета са съответно за Радко Петков от Троян и Адриана Съботинова от Горна Оряховица. Специалните отличия в групата са за Камелия Петрова от Разград, Йоана Маринова от Велико Търново, Даниел Николов от Стара Загора, Ерджан Хоти от Черна гора и Мирела Димитрова от Русе.

Победител в четвърта възрастова група е Рина Билурдагу от Косово. Втора е Лорена Лалу от Румъния, а трети – Георги Янков от Варна. Със специална награда в групата на най-големите изпълнители бе отличен Кристиян Сарос от Румъния.

Целогодишна стипендия от председателя на НС Иван Иванов получи Радко Петков от Троян. Целогодишната стипендия на кмета на Общината инж. Добромир Добрев бе за Иван Иванов от Горна Оряховица. Президентът на Ротари клуб „Горна Оряховица – Лясковец” Йордан Марчев отличи с целогодишна стипендия Кристияна Петкова от Горна Оряховица. Целогодишната стипендия от председателя на НЧ „Напредък – 1869” Атанас Петров бе за Пресияна Димитрова от Русе.

Х международен конкурс за популярна песен „Нова музика” се организира от НЧ „Напредък-1869” и Община Горна Оряховица със съдействието на фирми от местния бизнес.