Силите на Дамаск отблъснаха Ислямска държава северно от Палмира
Силите на Дамаск отблъснаха Ислямска държава северно от Палмира / снимка: БГНЕС

Силите на режима в Дамаск прогониха джихадистите от Ислямска държава северно от античния град Палмира, предаде АФП.

Атаката на Ислямска държава бе неуспешна и джихадистите бяха отблъснати от северната и източната периферия на Тадмор (арабското име на Палмира), цитира АФП Талал Барази, губернатор на провинция Хомс, където е разположен древният град.

Вчера Ислямска държава установи контрол на голяма част от района северно от Палмира. Последваха ожесточени боеве със силите на правителството в Дамаск. Според информация от Сирийския център за наблюдение на правата на човека джихадистите са дали 29 убити, а правителствените сили 23. По информация на Барази убитите джихадисти са 130.

Паметниците на културата в Близкия Изток са в опасност

Армията продължава да прочиства зоната от бомби (заложени от Ислямска държава), за да възстанови движението, добави губернаторът.

Повечето от монументалните руини, преди всичко римски колони, храмове и погребални кули, се намират в югозападната част на града. Те са част от едно от най-значителните културни средища на античния свят и са вписани от ЮНЕСКО в световното културно наследство.

„Ислямска държава” напредва към град Палмира

Ислямска държава започна атаката си срещу Палмира в сряда. Градът има стратегическо значение, тъй като отваря пътя към сирийската пустиня, която граничи с иракската провинция Анбар, намираща се в голямата си част под контрола на екстремистката сунитска групировка. Градът е важен и за пропагандата на Ислямска държава, тъй като значението му привлича вниманието на медиите от цял свят, а ЮНЕСКО призова Съветът за сигурност на ООН да действа за опазването му.

Директорът за древните паметници и музеите в Сирия Маамун Абделкарим изрази тревогата си, че Палмира може да бъде сполетяна от съдбата на археологическите обекти в северен Ирак, преди всичко античните градове Нимруд и Хатра, които бяха разрушени или повредени от Ислямска държава.

Източник: БГНЕС