Бокова: Паметниците на културата в Близкия Изток са в опасност
Бокова: Паметниците на културата в Близкия Изток са в опасност / снимка: БГНЕС, архив

Паметниците на културата в Близкия изток са в опасност, каза в Бейрут генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова,  цитирана от ТАСС.

След среща с ливанския премиер Тамам Салам тя призова за запазването на античната Палмира, която е „незаменимо достояние на сирийския народ и човечеството”. Бокова подчерта, че „Палмира не бива да служи за военна мишена” и призова всички страни в конфликта в Сирия да спрат бойните действия, които заплашват това „световно съкровище”.

Ирина Бокова призова да се защити Палмира от конфликта в Сирия

В ливанската столица Ирина Бокова припомни за разрушаването на Нимруд и разграбването на музея в Мосул, които, по думите й, показват „огромната опасност, надвиснала над паметниците на културата в Близкия Изток”.

Още от началото на въоръжения конфликт в Сирия паметниците на древната култура там са подложени на систематично разграбване, отбеляза ТАСС. По данни на Асоциацията за защита на сирийската археология има 14 000 сигнала за незаконни разкопки в районите под контрол на опозицията или екстремистки групировки.

Най-голямо безпокойство предизвиква съдбата на античния град Дура Европос на река Ефрат в околностите на град Дейр аз Зур, и Ебла (араб. Тел Мардих) - столицата на древно семитско царство в провинция Идлиб.

Търсачите на съкровища проявяват голямо внимание към Апамея на Селевкидите и византийските населени места Ел Бара, Серджила и други в северната част на Сирия. Повреди заради бойни действия са получили средновековни укрепления - замъкът на кръстоносците Крак дьо Шевалие от 12 в. край Хомс, цитаделата на Алепо, а също южният град Босра, където е най-големият античен амфитеатър, припомни ТАСС.

Източник: БТА