Ирина Бокова призова да се защити Палмира от конфликта в Сирия
Ирина Бокова призова да се защити Палмира от конфликта в Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова страните по конфликта в Сирия да опазят Палмира, древен сирийски град, който е застрашен от джихадистите на „Ислямска държава”, предаде АФП.

По-рано днес директорът на главното управление за старините и музеите в Сирия Маамун Абдулкарим призова международната общност да спаси града. Той съобщи, че джихадистите от „Ислямска държава”, които вече са разрушили антични обекти в Ирак, се намират на два километра от историческия град, който е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

„Дълбоко съм обезпокоена от информациите, които получаваме за Палмира. Трябва да спасим Палмира”, заяви Ирина Бокова. „Призовавам всички страни по конфликта да опазят Палмира и да направят всичко възможно да попречат на разрушаването му”, подчерта тя.

„Този град вече пострада от четири години конфликт, пострада от плячкосване. Той е незаменимо богатство за сирийския народ и света”, заяви Бокова в Кайро, където участва в организирана от Египет конференция за опазването на археологичното наследство на Близкия Изток.

Древният сирийски град Палмира е разположен на около 240 км североизточно от Дамаск. Историческото му значение е неоценимо, защото в този оазис в сирийската пустиня се намират развалините на голям град, който е бил един от главните културни центрове на античния свят. Архитектурата му съчетава гръко-римските стилове с местните традиции и персийското влияние, посочва ЮНЕСКО.

Източник: БТА