Поляци създадоха нова държава на малка територия от бивша Югославия
Поляци създадоха нова държава на малка територия от бивша Югославия / Thinkstock/Getty Images

След като чех обяви, че създава нова държава на територия на бивша Югославия, която нито една от новите западнобалкански страни не искала, сега примерът му последваха поляци, предаде АФП.

Новата държава, наречена Царството на Анклава, е с площ на апартамент, около 100 квадратни метра и е заклещена между Словения и Хърватия. Нито една от тези две страни не е предявила претенции към това парче земя, уверява говорителят на новосъздадената държава Пьотр Вавжинкевич.

Разпокъсването на бившата Югославия на седем нови държави от 1991 г. насам доведе до появата на малки ничии земи, уточнява полският говорител, който е специалист по нови технологии. Царството на Анклава се намира на петдесетина километра западно от столицата на Хърватия Загреб и е в района на словенското градче Метлика, уточнява полският говорител.

На Балканите се появи нова независима държава - Либерланд

В новата държава всеки, независимо от цвета на кожата си, на религията си и на националността си ще може да изразява мнението си, да учи безплатно и да печели пари, без да се притеснява за плащането на данъци, казва Вавжинкевич.

Нито една държава не е признала Царството на Анклава. То е създадено няколко седмици след като чех създаде страната Либерланд в гориста местност от 7 квадратни километра между Сърбия и Хърватия.

Подобно на основателя на Либерланд и основателите на Царството на Анклава проповядват либерална политика и ще разчитат на интернет за развитието на тяхната държава. Над 5000 души вече поискаха по интернет поданството в царството на Анклава. 800 души пък участваха в онлайн гласуване за избиране на правителство на новата монархия.

Приемаме кандидати от целия свят при условие че не са част от екстремистка организация и нямат проблеми с правосъдието, казва полският говорител на новата монархия.

Царството на Анклава ще използва виртуална парична единица, наречена Доджкойнт и ще има пет официални езика, един от които е китайски. Доброволци са приканени в най-скоро време да дойдат в Царството на Анклава, за да разчистят буреняците.

Източник: БТА