На Балканите се появи нова независима държава - Либерланд
На Балканите се появи нова независима държава - Либерланд / screenshot/liberland.org

На ничия земя между Сърбия и Хърватия в понеделник бе "обявена" най-малката "независима суверенна държава" на Балканите с площ 7 квадратни километра, предаде агенция Бета. Новата държава се казва Либерланд, а неин "президент" е чехът Вит Йедличка, който покани всички хора, спазващи принципа "живей и остави другите да живеят", да станат нейни граждани.

Либерланд лежи на бреговете на Дунав между Бачки Монощор в Сърбия и Змайевац в Хърватия. Йедличка твърди, че неговата "държава" е обявена в пълно съгласие с международното право, защото се намира на ничия земя, за която при определянето на границата не са имали претенции нито Сърбия, нито Хърватия.

"Целта на основателите на новата държава е да създадат общество, в което могат да просперират почтените хора, без държавата да им вгорчава живота с ненужни забрани и данъци. Една от причините за основаването на Либерланд е все по-голямото влияние на различни групи върху функционирането на държавите и все по-лошите условия за живот на хората. Основателите са вдъхновени от Монако, Лихтенщайн и Хонконг", пише на официалния сайт на новата "държава".

Вит Йедличка, член на извънпарламентарна дясна партия, близка до бившия премиер и президент на Чехия Вацлав Клаус, изрази надежда, че "независим суверенен Либерланд" ще бъде признат първо от Сърбия и Хърватия, а след това и от останалите държави в света.

Либерланд има знаме, герб, конституция и закони. Държавата вече раздава гражданство и покани към нея да се присъединят всички желаещи, при условие, че не са комунисти, неонацисти, екстремисти или престъпници, осъждани за тежки престъпления.

Източник: БТА