Герман Костин убил Анна и детето й заради 150 000 евро?
Герман Костин убил Анна и детето й заради 150 000 евро? / снимки: МВР, БГНЕС

Руският гражданин Герман Костин е ликвидирал съдружничката си Анна Леонтиева и 5-годишния й син Никита заради над 150 000 евро. Това е една от водещите версии на полицията за мотива на жестокото двойно убийство, потресло преди седмици страната ни. Парите били на жената и част от тях са от продажба на имот в т.нар. Севернокипърска турска република.

Става дума за апартамент, който 34-годишната рускиня получила след развода със съпруга й - известния педиатър и бивш здравен министър на Пермска област д-р Вадим Плотников, пише в. „Преса”.

Разкриха убиеца на детето от куфара

Българското разследване смята, че след установяването им у нас в средата на миналата година Герман е подвел Анна, че ще успее да инвестира парите й в доходоносен бизнес, и тя му ги е дала. Впоследствие обаче той или не е успял да ги завърти успешно, или просто ги е присвоил. А когато тя се опитала да му потърси сметка, Костин я е ликвидирал. Убил е и малкия Никита, за да прикрие всички възможни следи към себе си.

Криминалистите не изключват вероятността освен парите в случая да са намесени също любовни и чисто битови причини. Двамата имали обща фирма за недвижими имоти в Северен Кипър, но не се знае доколко успешен е бил бизнесът им.

В интервюта пред руски медии Костин също споменава, че Анна разполагала с крупна сума пари - 120 000 паунда, които били от продажба на жилище. Той се опитва да внуши, че Анна и детето й наистина са убити заради парите, но от някой си кавказец на име Паша. Леонтиева имала връзка с мистериозния чужденец. Костин видял Анна и детето за последно на 7 февруари, когато двамата се качили в луксозното „Ауди” на Паша. По делото няма установен мъж с такава самоличност и вероятно той е плод на измислица от страна на руснака, за да гради защитна версия.

От задържането си в петък досега Герман Костин не признава вина и упорито мълчи, разказаха разследващи. На въпросите на полицаите отговарял, че всичко разбира, но няма да каже нищо.

Той е привлечен като обвиняем само за смъртта на малкия Никита, който бе намерен мъртъв на 20 март в куфар край Пасарел близо до София. Останки от майката бяха открити в началото на март в гората край Приморско. За нея той няма обвинение, тъй като не се знае каква е причината за смъртта й. Най-важно е на първо време да се докаже, че става дума за убийство. Освен това се очаква от Русия да пристигне ДНК материал от майката на Анна, за да се установи съвсем сигурно, че откритите части от труп са на младата жена.

Убиецът на Никита и майка му не е един и същ?

Все още разследването не знае къде са убити майката и детето. Момчето е удушено между 13.00 ч. на 8 февруари и 6.20 ч. на 10 февруари. Повод за ареста на Костин стана ДНК експертиза, която излезе в петък сутринта.

Изследването показа, че има биологичен материал от руснака по синята хавлия, с която бе увито телцето на Никита. МВР още преди месец пусна снимка на кърпата с надежда някой да си я познае и да помогне в разплитането на случая. Досега никой не се е обадил. При събирането на доказателства станало ясно, че от този модел хавлии са пуснати на пазара хиляди бройки, а производството им е спряно още преди 15 години.

ДНК анализът е изготвен от частна фирма, а не от Института по криминалистика и криминология на МВР. Според експертизата по кърпата са открити клетки от Костин и от лице от женски пол, но поне от документа не става ясно кое е то.

Автомобилът „Фолксваген Поло” на Костин е засечен в района на Пасарел, където беше изхвърлено детето, не само от камера на Агенция „Пътна инфраструктура”, а и от видеозаписващата техника на частна бензиностанция. Това е станало някъде между 8 и 9 февруари. Клетката на мобилен оператор също издава, че е бил там. Пак в този период той е засечен и в района на Приморско, но не от камери, а отново по джиесема му.

На 10 февруари Костин напуска България и заминава не за Русия, както се смяташе, а за т.нар. Севернокипърска турска република. Там живеят законната му съпруга и децата им.

Герман се върна в България през април и веднага бе отведен за разпити. По време на беседите му в полицията и в Института по психология на МВР на всичките въпроси за отношенията му с Анна, за причината да се намира в дните на убийствата в Пасарел и Приморско, където са изхвърлени труповете, заподозреният давал объркани и притоворечиви обяснения. Той тотално се провалил и на детектора на лъжата.

Герман Костин убил Анна и детето й заради 150 000 евро
netinfo

Очаква се днес Софийският градски съд да реши дали да остави действащата мярка на неотклонение - „задържане под стража в ареста” на 51-годишният Герман Костин  или да бъде пуснат с мярка „подписка”. За по-лека мярка за неотклонение настоява защитата на руснака.