Във Видин отбелязаха 70 години от края на Втората световна война
Във Видин отбелязаха 70 години от края на Втората световна война / Община Видин

Общинското ръководство се включи в поклонението на Руското военно гробище, където всяка година на 9 май се събират десетки граждани, за да отдадат почит на погребаните на видинска земя 234 войници и офицери от Трети украински фронт на бившата Съветска армия. Сега отбелязваме 70 години от края на Втората световна война и победата над фашизма. На поклонението присъстваха депутатите Филип Попов и Иван Иванов, членове на Руски клуб „Видин-2002", представители на институции и сдружения, ветерани.

Слово по повод юбилея произнесе лидерът на ОбС на БСП и председател на местния парламент във Видин Пламен Трифонов. „Има дати и места, където човек не отива по задължение. А където го води силата на повика на сърцето. Това място, където се намираме, е именно такова" - каза той. Трифонов изтъкна ролята на Русия във Втората световна война и подчерта огромния брой жертви, които дава руският народ в нея. Водачът на социалистите заяви, че без победата над хитлерофашизма, днес не бихме чествали 9 май като Ден на Европа. И призова да помним историята и нейните уроци и да ги предадем на своите деца.

Във Видин отбелязаха 70 години от края на Втората световна война
netinfo

Присъстващите се поклониха в едноминутно мълчание, а после бяха поднесени венци и цветя. След поклонението представителите на местната власт се присъединиха към събитието, което се проведе по повод Деня на Европа. Община Видин и Областен информационен център - Видин организираха детски празник в Крайдунавския парк на тема „Област Видин през 2020 г.".

Във Видин отбелязаха 70 години от края на Втората световна война
netinfo

Заместник-кметът и изпълняващ функциите кмет на общината инж. Добромир Дилов поднесе приветствие и поздрави с празника организатори и участници. "Нека си пожелаем на този ден да живеем като равноправни граждани в нашия общ дом - Европа, да бъдем толерантни един към друг, да обединяваме усилия и заедно да се изправяме пред трудностите и предизвикателствата, които ни предстоят" - каза инж. Дилов.

Във Видин отбелязаха 70 години от края на Втората световна война
netinfo

В рамките на празника бяха организирани пет арт работилници, викторини и много забавления. Зрителите имаха възможност да се запознаят с резултатите от кампанията „Да създадем заедно България 2020 г.", както и с възможностите за повишаване на качеството на живот в област Видин чрез реализиране на проекти по оперативните програми до 2020 г.

Празникът е заключителна проява на ОИЦ - Видин от националната кампания на мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България. Центърът е изграден по проект на Община Видин, финансиран по договор за безвъзмездна финансова помощ на Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Във Видин отбелязаха 70 години от края на Втората световна война
netinfo