Столичното метро стигна до Бизнес парка
Столичното метро стигна до Бизнес парка / снимка: БГНЕС
Столичното метро стигна до Бизнес парка
79650
Столичното метро стигна до Бизнес парка
  • Столичното метро стигна до Бизнес парка

Столичното метро се удължи с още 3.5 километра и вече стига до Бизнес парка в квартал „Младост 4". Близо 45 000 души се очаква да пътуват по новата отсечка, което ще олекоти наземното движение в квартала с около 20%, стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Вижте снимки от откриването на новата отсечка

Метростанция „Младост 1" става разпределителна за влаковете, които продължават в посока „Бизнес парк" и тези, които се отклоняват към Летище София. Фандъкова подчерта, че след пускането и на подземната железница по бул. „Черни връх" до една година се очаква над 40 километра да бъде дължината на метрото.

Строителството на трикилометровата отсечка от жк "Младост 1" до жк."Младост 4" започна в края на април 2013 година. По нея вече има три спирки. Първата е между бул. "Андрей Ляпчев" и ул. "Балан". Втората станция е разположена под кръстовището на булевардите "Александър Малинов" и "Александър Москов", а третата е при „Бизнес парка". Според кмета на София Йорданка Фандъкова метрото е най-успешният проект, не само за столицата, но и за цялата страна.

„Близо 45 000 души от днес използват този вид градски транспорт. С тези 3.5 км, които построихме за две години, задно с линиите до летището общо 8.5 км", каза тя.

Фандъкова допълни, че продължава изграждането на метрото и в другите части на столицата. Сега имаме 39 километра линии, а само след година ще минем психологическата граница от от 40 км с пускането на участъка от бул. „Черни връх", каза градоначалникът. Тя изрази надежда до края на годината да започне строителството на третия метродиаметър.

Миналия месец столичната подземна железопътна линия се удължи с близо пет километра и добави четири станции. Така метрото стигна до летището и свърза аеропорта с Централна гара.

Вижте снимки от откриването на участъка до летището ТУК

Заради приноса към изграждането на метрото в столицата вчера правителството предложи на президента Росен Плевнелиев да удостои с орден „Стара планина" - първа степен шефа на предприятието „Метрополитен" Стоян Братоев, както и да отличи екипа, работил по проекта за подземната железница.

Прочетете повече по темата ТУК