Кабинетът предлага шефа на столичния „Метрополитен за орден „Стара планина
Кабинетът предлага шефа на столичния „Метрополитен за орден „Стара планина / снимка: БГНЕС

Правителството предлага на президента Росен Плевнелиев да удостои с орден „Стара планина" - първа степен, изпълнителния директор на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев, съобщиха оп правителствената пресслужба.

За награждаване с медал „За заслуга" е предложен екипът, работил по изграждане на столичното метро - инж. Кирил Зайков, инж. Валентин Тодоров, инж. Димитър Тодоров и проф. инж. Божидар Божинов.

Мотивът за предложенията на кабинета е значителният принос на Братоев и екипа при подготовката на проектите, строителството и въвеждането в експлоатация на отделните участъци на софийското метро.

Кой е Стоян Братоев?

Проф. Стоян Братоев е завършил специалност „Мостове и тунели" в Петербургския университет по транспорт със специализация „Тунели и метрополитен". През 1985 г. защитава докторат по метростроителство, след което работи като научен сътрудник в Научноизследователският строителен институт. От 1996 г. е хоноруван преподавател, а от 2012 г. - професор в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски" и изпълнителен директор на „Метрополитен" ЕАД.

Екипът изградил столичното метро

Инж. Кирил Зайков е заместник-началник на управление „Инвестиционна дейност" в „Метрополитен" ЕАД и ръководител на проекти от разширението на метрото, включени в ОП „Транспорт". Инж. Валентин Тодоров е заместник-началник на управление „Експлоатация" и ръководител на комплексните пускови изпитания на отделните участъци от развитието на метрото в София. Инж. Димитър Тодоров е директор на проекти за разширение на метрото по част „Електромеханична". Проф. инж. Божидар Божинов от Минно-геоложкия университет е консултант на повечето участъци от разширението на метрото по части конструкции, инженерно-геоложки и хидрогеоложки условия.