33 градуса стигнаха термометрите във Велико Търново на Гергьовден
33 градуса стигнаха термометрите във Велико Търново на Гергьовден / снимка: БГНЕС, архив

Най-висока температура на въздуха от 33 градуса е измерена днес към 15.00 ч. във Велико Търново, съобщи Мартин Славчев, дежурен синоптик на НИМХ -БАН.

33,2 градуса са най-високи температури измерени днес и те са в градовете Гоце Делчев и Велико Търново, съобщиха от НИМХ.

В Кюстендил са измерени също почти летните 32,8 градуса. 32,4 градуса пък са достигнати в традиционно най-топлия град у нас - Сандански.

Софиянци са се радвали също на над 30-градусови температури. В столицата живакът в термометъра достигна 31,2 градуса. За пловдивчани времето също бе приятно топло със своите 29,6 градуса. В останалата част от страната температурите също напомнят за идващото лято със стойности между 27 и 32 градуса.

Само край морето температурите все още не са достигнали толкова високи стойности. По Черноморието градусите бяха до 17-18.

Приятен беше денят и в планините. На Мургаш са измерени 20,5 градуса, на Черни връх - 15,3 градуса, на Ботев - 11,4 градуса, на Мусала - 9,2 градуса, Рожен - 22 градуса.

На този ден най-високата температура е измерена през 1973 г. в с. Бръшлян, Югоизточна България. Термометрите тогава са отчели 39,5 градуса. Най-ниски са били температурите на връх Мусала - минус 11 градуса, през 2011 г.

Още от 7 май обаче се очаква сериозна промяна на времето. Вятърът от северозапад ще се усили, ще е умерен и с него температурите ще се понижат, като максималните ще са предимно между 23 и 28 градуса.

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Сутринта от запад облачността ще увеличи и около и след обяд на много места ще има значителна купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи, по-интензивни и придружени с гръмотевици в следобедните часове.

Високи температури са измерени на много места в Северна България като стойностите варират между 29 и 30 градуса. По Черноморието температурите са по-ниски - 17-18 градуса, посочи Славчев.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg