Безпрецедентно увеличаване на хората с наднормено тегло очаква Европа
Безпрецедентно увеличаване на хората с наднормено тегло очаква Европа / Thinkstock/Getty Images

По прогноза на Световната здравна организация (СЗО) през 2030 г. в Европа ще има безпрецедентно високо ниво на затлъстяването, съобщи Ройтерс.

Изследването ни показва тревожна картина на нарастване на затлъстяването в цяла Европа. Необходими са спешни мерки, за да се промени тази тенденция, заявява д-р Лора Уебер от Британския здравен форум, цитирана от в. „Дейли експрес”.

Според експертите на СЗО най-тежко е положението в Ирландия. Там през 2030 г. 89% от мъжете и 85% от жените ще страдат от наднормено тегло или от затлъстяване. Във Великобритания тези показатели са 74% и съответно 64%, посочва в. „Гардиън”.

Експертите са събрали статистически данни за 57 страни. Прогнозира се, че растящи проблеми, свързани със затлъстяването, ще имат още Гърция, Испания, Австрия и Чехия. Значителен ръст на нивото на затлъстяване се очаква и в Швеция, отбелязват наблюдателите.

Обратна тенденция има в Холандия, където броят на хората с наднормено тегло намалява и през 2030 г. те ще са 43% и 9% (срещу 44% и 13% през 2010 г).

Източник: БТА