В Македония създадоха гражданско движение „Има бъдеще”
В Македония създадоха гражданско движение „Има бъдеще” / снимки: БГНЕС

Изтъкнати македонски политици, представители на научните среди и общественици учредиха Гражданското сдружение за диалог с гражданите „Има бъдеще”. Мотото на събитието е „Македония има бъдеще”.

В словото си във връзка с основаването на сдружението председателят му Владимир Лазаревик заяви: „Има бъдеще” се формира във време на най-дълбоката политическа и институционална криза. Ние сме отворени към всички хора, които споделят нашите ценности, обединени от идеята за диалог, независимо от своята религиозна, етническа или друга принадлежност и готови да генерират политики и практики, полезни за развитието и просперитета на Македония. Ще работим активно да направим страната ни добре уредена правова държава, в която всички ние се развиваме свободно в условията на демократично общество, плурализъм, пазарна икономика и евро-атлантическа ориентация”.

Илия Николовски от инициативния комитет за създаването на Движението се направи анализ на актуалното политическо състояние в Република Македония.

Бившият министър на образованието Сюлейман Рушитил се обърна към присъстващите на албански език и заяви, че Македония е интересна и прекрасна, защото е многолика и това е и нейното най-голямо богатство. Той обясни, че е тук, на учредителното събрание, за да се бори с диктатура за тържеството на демократичните ценности.

В обръщението си към присъстващите идеологът на движението и изтъкнат македонски учен проф. Йове Кекеновски подчерта изключителната важност на гражданското общество в политическата система на Македония и обърна внимание на следното: „За съжаление при сегашното положение, Македония няма шанс да еволюира в правова държава. Положението се влошава от ден на ден. Страхуваме се, че дори можем да загубим статута си на страна кандидат-член за ЕС”.

Според него е хубаво, че в Македония е започнала революция на съвестта, лошото е, че от страна на управляващите няма нито морал, нито съвест. „Хубаво е, че с всеки изминал ден нараства гражданското съзнание на нашите сънародници, които всеки ден научават все нови и нови разкрития за делата на Груевски. Страхувам се обаче, че ситуацията може да ескалира и да се стигне до братоубийствена война. Ние ще стигнем докрай и ще поискаме оставката на това управление”, отбеляза проф. Кекеновски.

„Настояваме опозицията да се върне в парламента, но това завръщане трябва да бъде придружено с оставката на правителството на Никола Груевски. Трябва да се състави едно ново преходно правителство, чийто мандат да бъде между 12 и 18 месеца. Това е оптималният период, през който новото правителство ще се справи с всички нередности, завещани му от предишното управление”, добави той.

В Македония създадоха гражданско движение Има бъдеще
netinfo

На събитието в препълнената зала в центъра на Скопие присъстваха повече от 250 души. Движението дава заявка за превръщането си в сериозен политически субект в Македония и същевременно във важна политическа сила, която ще играе важна роля в бъдещите процеси за решаването на тежката политическа криза, обхванала страната през последните няколко месеца.

Опозицията направи големи разкрития за тежките корупционни схеми на премиера Никола Груевски и най-близкото му обкръжение, включващи кадруване в съдебната система и изборни манипулации, както и тотален контрол над медиите. В повечето корупционни схеми участва лично директорът на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, който е братовчед на Груевски.

Източник: БГНЕС