Станишев без конкурент за лидер на ПЕС
Станишев без конкурент за лидер на ПЕС / снимка: БГНЕС, архив

Сергей Станишев засега е единствен кандидат за лидер на ПЕС. Това стана ясно навръх рождения му ден, който той посрещна с работни срещи в Брюксел днес.

Крайният срок за номинации изтича на 6 май. Конгресът, на който европейските социалисти ще гласуват за лидер, е на 12 и 13 юни в унгарската столица Будапеща.

Ако бъде преизбран, Станишев ще изкара втори пълен мандат начело на ПЕС. Той оглави европейските социалисти при предсрочното оттегляне на дългогодишния им водач Пол Нируп Расмусен през ноември 2011 г., а година по-късно на редовен конгрес бе преизбран за президент.

Голяма конференция на ПЕС ще се проведе на 10 и 11 май в хотел „Шератон” в София. Домакин ще е БСП и форумът ще бъде открит съвместно от Станишев и соцлидера Михаил Миков, за да се разсеят спекулациите за напрежение между тях и за втори властови център в партията, съобщава „24 часа”.

Конференцията е на тема “Балканите - визия за общо бъдеще” и е опит на европейските социалисти да поощрят страните от Западните Балкани за членството им в ЕС. Румъния и Албания ще бъдат представени на форума от министри, а Сърбия и Македония - от висши партийци.