Излизането на Гърция от еврозоната не е опция, отсече Юнкер
Излизането на Гърция от еврозоната не е опция, отсече Юнкер / снимка: БГНЕС

Излизане на Гърция от еврозоната не е опция, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в реч пред университета в Лувен, Белгия, допълвайки, че подобно нещо би довело до "значителни опасности за Европа".

Гърция получи положителни оценки, че търси път с кредиторите

"Гърция направи грешки в миналото. Правителството на Андонис Самарас направи правилните стъпки и тези, които се съмняваха в тези стъпки, спечелиха изборите и сега са изправени пред своите предизборни обещания", каза още Юнкер.

Анархисти атакували финансист №1 на Гърция, жена му го защитила

Председателят на ЕК допълни, че той се интересува повече от хората в Гърция, а не от правителството. Според него никой няма право да се обръща към гръцкия народ като към пренебрегвана част от Европа, а трябва да се покаже солидарност.

"Атина трябва да направи големи стъпки в нашата посока, а ние трябва да бъдем готови да отговорим по подходящ начин на тези стъпки", каза още той.

Гърция няма намерение да напуска еврозоната

Европейската комисия съобщи, че състоянието на гръцката икономика се е влошило в първите три месеца на 2015 година. ЕК е стопила очакванията си спрямо икономиката на южната ни съседка и вещае 0,5 на сто растеж за настоящата година при 2.5 на сто в по-ранната прогноза.

Вижте каква е прогнозата ЕК за България