Българската икономика ще нарасне с 1% тази година, прогнозира ЕК
Българската икономика ще нарасне с 1% тази година, прогнозира ЕК / снимка: Sofia Photo Agency

Икономическият растеж на България през 2015 г. се забавя до 1 на сто. Държавният дълг ще нарасне до 29,8%, а бюджетгният дефицит ще бъде 2,9%. Това е прогнозата на Европейската комисия за икономическото развитие на страната ни.

По отношение на България Брюксел смята, че слабите инвестиции ограничават растежа. Очаква се умерен растеж с 1,7% през 2014, който да се ограничи до 1% през 2015 г. и да нарасне до 1,3% през 2016 г. Очаквано намаляване на публичните инвестиции и продължаващите слаби частни инвестиции ограничават прогнозата за растеж. Очаква се инфлацията да остане отрицателна през по-голямата част от 2015 г., но към края на годината стигне положителни стойности. След като достигна 2,8% от БВП през 2014 г. общият правителствен дефицит се очаква да е 2,9% от БВП през 2015 г. и 2016 г.

Българският БВП за 2014-а възлиза на над 82 млрд. лв.

През четвъртото тримесечие на 2014 г. е регистриран ръст на брутния ни вътрешен продукт от 0,4%. Частното потребление за същия период е отбелязало ръст с 1,1%, което е най-бързият темп в сравнение с предишната година и половина. Според Еврокомисията това се дължи на възвърнатото самочувствие на пазара вследствие на изплащането на гарантираните депозити на Корпоративна търговска банка /КТБ/. Нетният износ на страната също се е отразил на растежа.

Прогнозите на ЕК за следващата 2016 г. са, че след забавянето на растежа през 2015 г. ни чака ръст на БВП с 1,3%.

В същото време заетостта в страната остава на стабилни позиции след покачване от 0,4%, което се дължи на увеличения брой работни места в земеделието и търговията, се посочва още в прогнозата.

В доклада се отбелязва още, че страната ни отчита най-силният спад на потребителски цени в целия Европейския съюз за изминалата година. Тази тенденция до голяма степен беше преодоляна през последните три месеца на 2014 г. в резултат на увеличаването на цените на тока за домакинства с около 10% през октомври. За следващата 2016 г. инфлацията се очаква да се увеличи до 1% на годишна база.

Доверието както на бизнеса, така и на потребителите обаче остава крехко и би могло да се влоши в случай на по-нататъшни признаци за нестабилност във финансовия сектор.

Общият правителствен дефицит на страната също е нараснал от 0,9% от БВП през 2013 г. до 2,8% от БВП през изминалата година. За настоящата 2015 г. той ще бъде 2,9% от БВП, най-вече заради по-слабите приходи от косвени данъци. Според ЕК държавният дефицит ще се задържи на същото ниво и през следващата 2016 г.
Общият консолидиран държавен дълг на България се е увеличил за една година от 18,3% в края на 2013 г. до 27,6% от БВП в края на 2014 г. Тази тенденция се очаква да се запази като за тази година се предвижда той да е 29,8%, а за 2016 г. са 31,2% от БВП.

Прогнозите на ЕК за тази и следващата година включват и очаквания за по-бърз растеж на износа от вноса, тъй като се наблюдава нарастване на международното търсене. Експортните отрасли също се очаква да се облагодетелстват от обезценяването на еврото, особено на фона на това, че износът на страната ни е основно към държави извън еврозоната. Очаква се скромен растеж на вноса в съответствие с намаленото вътрешно търсене.

ЕК съобщи и че състоянието на гръцката икономика се е влошило в първите три месеца на 2015 година. ЕК е стопила очакванията си спрямо икономиката на южната ни съседка и вещае 0,5 на сто растеж за настоящата година при 2.5 на сто в по-ранната прогноза.

Излизането на Гърция от еврозоната не е опция, отсече Юнкер

Източник: БГНЕС