Британското кралско бебе - силата на традицията
Британското кралско бебе - силата на традицията / снимка: Guliver/Getty Images

Британският принц Уилям и съпругата му Катрин правят впечатление на модерни родители, но протоколът за раждането на второто им дете се подчинява на правила, произтичащи често от древни традиции, предаде АФП.

Ролята на вторите бебета в кралското семейство

- Някога министърът на вътрешните работи е присъствал на раждането, за да бъде сигурна легитимността на бебето. Тази традиция е изоставена от 1936 г., когато се ражда принцеса Александра, братовчедка на кралица Елизабет Втора. Принц Уилям обаче ще присъства на раждането, както и първия път, а и както са направили преди него баща му принц Чарлз и Албърт, съпругът на кралица Виктория.

- Кралицата, първият кръг от кралското семейство и родителите на Кейт, ще бъдат първите информирани. След това поданиците на Нейно Величество ще бъдат известени с прокламация, подписана от кралските лекари и поставена на статив в двора на Бъкингамския дворец, същия използван при раждането на принц Уилям. В нея ще бъдат посочени времето на раждане на детето, теглото и пола му. За да не изостава от времето, в същото време дворецът ще публикува съобщения в Twitter и Facebook.

- След това ще прозвучат топовни гърмежи - 62 от лондонския Тауър и 41 от Грийн парк, който е близо до Бъкингамския дворец. На всички официални сгради ще бъде издигнат националният флаг.

- Частният секретар на кралицата ще извести генерал-губернаторите на Обединеното кралство.

- Името на бебето може да не бъде разкрито няколко дена. Британците чакаха цяла седмица, за да научат това на Уилям и цял месец за Чарлз. Името на Джордж, първото дете на принц Уилям и Кейт, роден през юли 2013 г., бе съобщено два дена след раждането.

- Вече се знае, че бебето ще отговаря на обръщението „Негово или Нейно кралско величество” и ще е принц или принцеса на Кембридж.

- Бебето ще бъде кръстено в лоното на Англиканската църква в копие на рокля от дантела и сатен, каквато е носела голямата дъщеря на кралица Виктория през 1841 г. Оригиналът не се използва от 2004 г., за да бъде запазен за поколенията.

- Кралските бебета имат около шест кръстници. Принц Джордж има седем, сред които Зара Тиндъл, братовчедката на Уилям.

- Бебето ще е четвърто по ред за наследяване на трона, след дядо си принц Чарлз, баща си принц Уилям и брат си принц Джордж.

- Бебето ще е петото правнуче на кралица Елизабет Втора.

Източник: БТА