Ролята на вторите бебета в кралското семейство
Ролята на вторите бебета в кралското семейство / Guliver/Getty Images

Когато принц Уилям и съпругата му Катрин обявиха, че очакват първото си дете през 2012 година, апетитът за новините за кралското бебе беше неутолим. Три години по-късно интересът към второто им дете - по-малък брат или сестричка на Джордж, е осезаемо по-малък, предаде Асошиейтед прес.

Възможно обяснение е, че вече няма нищо ново в това "Кейт и Уилс" да станат родители. От друга страна, по-малкият интерес може да се дължи на това, че трона винаги наследява най-голямото дете. Вторите деца рядко се възкачват на престола и на шега ги наричат "резерва на наследника".

Тази позиция носи много по-малко отговорности, но и по-малко привилегии. Тя обаче привлича безжалостното обществено внимание.

Докато най-големите деца знаят каква ще е съдбата им от раждане, много от "резервите" трудно намират значима обществена роля. Не всички по-малки деца в кралското семейство обаче се занимават само с благотворителност и рязане на ленти. Дядото на кралица Елизабет Джордж Пети наследява трона през 1910 г., когато брат му умира от пневмония. Джордж Шести - още един втори син, става крал, когато брат му абдикира през 1936 г.

Принц Хари, вторият син на принц Чарлз и принцеса Даяна, често е смятан за по-палав от по-умерения и според някои скучен Уилям. Той е признавал, че е пушил марихуана и е пил алкохол като ученик. През 2004 г. се сби с фотограф пред нощен клуб. Два пъти постави в особено неудобно положение кралското семейство - когато беше заснет в нацистка униформа за маскен бал и когато беше заснет гол на парти в Лас Вегас.

Той обаче избра кариера на военен и дори служи в Афганистан. Вероятно това ще е и основното му занимание в бъдеще, след като ще слезе още по-надолу в линията за наследяване на престола.

Принц Андрю, вторият син на кралица Елизабет, се радва на повече внимание от страна на пресата от сестра си Ана и брат си Едуард. Принцът имаше успешна кариера във флота като пилот на хеликоптер и участва във войната за Фолклендските острови. Реномето му обаче пострада напоследък заради близостта му със скандални фигури. Той си спечели критики и заради разточителния си живот и връзките си с много манекенки и начинаещи актриси.

Принцеса Маргарет, сестрата на кралица Елизабет Втора, беше красавица и живееше като звезда. Мнозина я помнят предимно с бурните й любовни истории и гуляите. Здравето й много се влоши на 60 години заради злоупотребата с алкохол и цигари. Тя почина през 2002 г. на 71 години.

Крал Джордж Шести (1895 - 1952) неочаквано стана крал през 1936 г , когато брат му Едуард Осми абдикира само след 11 месеца на престола, за да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън. Той трябваше да възвърне доверието към монархията и да бъде символичен лидер на страната във войната с Германия.

Крал Джордж Шести умира през 1952 г. на 56 години.

Източник: БТА