Русенци участваха в международен тренинг в Гърция
Русенци участваха в международен тренинг в Гърция / netinfo

Младежките работници в ОМД Русе се завърнаха от участие в Тренинг курс „Как да се справим с безработицата“, който се проведе в периода от 18 до 25 април в Солун, финансиран от програма „Еразъм +“.

Проекта бе организиран от Солунската организация „You in Europe”, с която Младежки дом поддържа дългогодишни партньорски отношения. Освен русенските представители, в тренинга взеха участие и представители на  младежки организации от Словения, Литва, Румъния, Испания, Италия и разбира се Гърция.

В продължение на осем дни младежите работиха в смесени групи и дискутираха проблема за младежката безработица. Споделяха опит и заедно търсиха начини за преодоляването му. В един от дните участниците в проекта посетиха няколко млади предприемача, развили свой собствен бизнес. По време на срещите те споделиха как се е родила идеята, трудностите през които са преминали при започването на собствен бизнес, както и успехите които са постигнали до момента. Проведе се и междукултурна вечер, в която всяка страна представи традиционни храни, напитки и танци.

Русенските участници представиха работата на Младежки дом, придружена с кадри от Русе и България. В друга дейност младежите имаха за задача да заснемат обект или предмет, чрез който да представят начини за справяне с безработицата. В последния ден от проекта бе организирана изложба, на която бяха представени  направените снимки от участниците. Освен с наученото по темата проекта приключи с нови партньорства и идеи за бъдещи съвместни проекти.