Броят на жертвите в Непал расте, десетки вторични трусове (ВИДЕО)
Броят на жертвите в Непал расте, десетки вторични трусове (ВИДЕО) / снимки: БГНЕС

През последното денонощие сеизмолози са регистрирали в Непал 48 вторични труса след вчерашното земетресение с магнитуд 7,9, съобщи индийската метеорологическа служба, цитирана от ТАСС. Магнитудът на вторичните трусове е бил между 3,5 и 6,9. Последният вторичен трус е станал в 18:41 ч. местно време (16.11 ч. българско). Той е бил с магнитуд 4,1 и епицентър на 20 км източно от непалската столица Катманду и на 10 км дълбочина. Броят на жертвите от земетресението в Непал достигна 2450 души, а около 6000 са ранени, съобщи непалското вътрешно министерство, цитиран от ДПА и БТА.

Междувременно лавината, която падна в района на връх Еверест след силното земетресение, е отнела живота на 22-ма алпинисти, заяви представител на непалското министерство на туризма, цитиран от ТАСС.

Шеф на Google загина при земетресението в Непал

"Потвърдена е информацията за 22 загинали и 62 ранени", каза Мохан Кришна Сапхота. "Още над 200 човека се смятат за изчезнали", заяви той. По думите му 17 души са загинали в базовия лагер, върху който е паднал основният удар на лавината, а петима - на път за там. Експедиция на индийската армия се е изкачвала към Еверест, когато е станало земетресението. Впоследствие военните са се включили в спасителните дейности. Освен това индийските военно-въздушни сили са изпратили в Непал четири хеликоптера "Ми-17-Б5" и два "Ми-17". Те вече са евакуирали на безопасни места над 200 пострадали.

Правителството на Китай ще предостави на Непал хуманитарна помощ в размер на 20 милиона юана (3,3 милиона долара), съобщи китайското търговско министерство, цитирано от ТАСС. Помощта ще включва палатки, електрогенератори и одеяла. Размерът на хуманитарната помощ за Непал може да бъде увеличен при молба на правителството му, се казва в изявлението.

Броят на жертвите в Непал расте десетки вторични трусове (ВИДЕО)
netinfo

Държави и организации обещаха помощ за Непал след земетресението

Индийските ВВС завършват доставката в Непал на два тона медикаменти хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението, съобщи заместник-външният министър Субраманям Джайшанкар. Хуманитарната помощ включва още 10 000 одеяла и 1000 палатки. В непал вече работят 10 екипа индийски спасители и лекари, а в скоро време там ще пристигнат още шест екипа, уточни той.

Полша ще изпрати в Непал два екипа спасители в помощ на пострадалите при земетресението. Първият екип вече е заминал за Катманду, а вторият, в състав 80 пожарникари, чака полет, който се забавя поради неясната сеизмична обстановка в Непал, където имаше близо 50 вторични труса в последните 24 часа. Очаква се вторият спасителен екип да замине за Непал тази вечер.

Полските спасители ще помагат при издирвателни операции и ще оказват медицинска и хуманитарна помощ. Те водят със себе си 12 кучета и носят техника, медикаменти, хранителни продукти и вода.

Броят на жертвите в Непал расте десетки вторични трусове (ВИДЕО)
netinfo

Над 90 спасители от Русия се готвят да заминат за Непал с два транспортни самолета Ил-76 на министерството на извънредните ситуации (МЧС), предадоха ТАСС и Интерфакс.

Сред спасителите има алпинисти, лекари, психолози и издирвателни отряди с кучета, както и специалисти с апаратура за определяне устойчивостта на сгради след взривове и земетресения.

Руските самолети ще доставят в Непал и хуманитарна помощ - хранителни продукти и продукти от първа необходимост.

Вижте видео от Нова телевизия: