Държави и организации обещаха помощ за Непал след земетресението
Държави и организации обещаха помощ за Непал след земетресението / снимка: БГНЕС, архив

Държави и международни хуманитарни организации обещаха да предоставят помощ на Непал след опустошителното земетресение, съобщи ДПА.

Индия, която има близки политически и културни връзки с Непал, изпрати 43 тона помощ, включително палатки и храна, както и 200 души персонал, а също хеликоптери за подкрепа на спасителните операции.

Норвегия обяви, че предоставя близо 4 милиона долара помощ. В Непал във вторник ще пристигне 76-членен шведски спасителен екип с 12 обучени кучета. По-късно ще пристигне самолет с по-тежко оборудване и подвижен лагер, заяви скандинавската страна.

Правителството на САЩ обеща 1 милион долара помощ и изпрати спасителен екип. Китай изпраща 62-членен екип за издирвателни дейности заедно с шест кучета. Пакистан изпраща помощ, включително оборудване за болници, както и здравни работници. Организацията "Лекари без граници" изпраща 3000 медицински комплекта.

Компанията "Гугъл" обяви, че предоставя 1 милион долара за спасителния фонд.

Непалското правителство изгради 15 неофициални лагера в столицата Катманду за нуждаещите се хора след земетресението. Болниците в долината Катманду бяха препълнени. Съобщено беше, че се изчерпват медицинските материали и кръвните банки. Мястото в моргите беше ограничено.

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия изрази готовност да предостави помощ на пострадалите. В организацията влизат Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Мианма, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам, отбелязва ДПА.

Япония изпрати група от 70 спасители, които да помогнат за справянето с последиците от земетресението в Непал, посочва ТАСС.

Финландия изпраща 29-членен спасителен екип, който ще пристигне утре и има за задача да търси затрупани хора под срутилите се сгради.

Германската организация "Интернешънъл сърч енд рескю Джърмани" заяви, че изпраща екип от 52 души, включително лекари и експерти, обучени за търсене на затрупани хора, както и обучени кучета. Екипът, който заминава днес, ще донесе подвижен медицински център, отбелязва Асошиейтед прес.

Френското правителство каза, че изпраща 11 спасители и оборудване за извънредни ситуации в Катманду.

Папа Франциск изрази съпричастност с участта на жертвите на земетресението в Непал и се помоли за пострадалите. По време на неделната молитва на площад "Св. Петър" във Ватикана той призова да бъде предоставена помощ на оцелелите и прикани вярващите да окажат необходимата "подкрепа и братска солидарност".

Източник: БТА