Протестиращи срещу социалните жилища в „Аспарухово”: Следващия път ще блокираме моста
Протестиращи срещу социалните жилища в „Аспарухово”: Следващия път ще блокираме моста / снимки: Дарик Варна

Около 200 жители на „Аспарухово" се събраха на протест срещу изграждането на социални жилища в квартала. Освен срещу социалния блок, планиран да бъде издигнат на ул."Горна студена", протестиращите се обявиха и срещу идеята за изграждане на социални къщи в квартала.

Импровизираният митинг се проведе на ул."Манастирска", зад старото кметство на "Аспарухово", където се предвижда да бъдат изградени еднофамилни и двуфамилни къщи за пострадалите от бедствието в квартала на 19 юни миналата година.

Протестиращи срещу социалните жилища в Аспарухово Следващия път ще блокираме моста
netinfo

Жилищата ще бъдат вдигнати със средства, събрани от дарителската кампания „Заедно в бедствието". В сметката към момента има над половин милион лева, с които ще се финансира строителството.

Получените 5 оферти за строежа на къщите със сглобяема конструкция бяха отворени вчера. Оказа се обаче, че част от офертите не отговарят на критериите, а други са прекалено високи, съобщи вчера пред Нова телевизия Елица Баракова от Фондация „Помощ за благотворителността в България".

По време на протеста стана ясно, че къщи няма да се строят. Фондация „Помощ за благотворителността в България" очаквала предложения от граждани и Общината по какъв начин да бъдат разпределени събраните около 530 000 лева от дарения.

Протестиращи срещу социалните жилища в Аспарухово Следващия път ще блокираме моста
netinfo

Протестиращите изразиха недоволството си от отсъствието на митинга на районния кмет Йордан Николов. Районната администрация все пак бе представена в лицето на зам.-кмета Радослав Коев. На протеста е бил поканен и кметът на Варна Иван Портних, който обаче имал неотложни ангажименти.

„Ако община Варна не чуе нашия глас, сега сме тук, но следващия път затваряме моста", обяви пред протестиращите адвокат Петър Иванов, който е част от инициативния комитет в квартала.

Сред присъстващите на митинга в „Аспарухово" бе и варненският депутат от Патриотичния фронт Валентин Касабов.