Цъфнаха дафиновите дървета в Илинденци
Цъфнаха дафиновите дървета в Илинденци / DarikNews, архив

Към зелената, пъстра и свежа пролетна картина в почти всеки двор в Илинденци тези дни са добавили своя бледожълт и топъл цвят и цъфналите дафинови дървета.

Тяхната родина са средиземноморските страни, но и тук лавровите дръвчета са на почит, чувстват се като у дома си и това не е случайно.

Както обясняват местните хора, традицията да имат в къщата си дафинови дръвчета е пренесена от предците им - повечето бежанци от Егейска Македония, а и тук, в най-южната част на България по долината на Струма и по слънчевите склонове в подножието на Пирин, средиземноморският полъх е най-силен.

Тези дръвчета се отглеждат не само защото листата са ароматна и предпочитана подправка за много ястия, те са и свеобразна украса за дворовете и къщите, защото са вечно зелени, допълва кметът на Илинденци Бойко Ибришимов. То е като борче, винаги е зелено и е приятно да го гледаш в двора си.

Средиземноморските растения не са рядкост в Илинденци

Средиземноморските растения не са рядкост в Илинденци, допълва отец Васил Котев, който освен като свещеник е познат в района и като пчелар, и като усърден земеделец, коронясван и за Цар на лозята по време на традиционния празник на боговете на виното в Илинденци. Благоприятни са условията за топлолюбивите растения, самата почва и климатът са подходящи, обяснява той.

Затова в Илинденци хората наред с традиционните плодни дръвчета са засадили и райски ябълки, и бадеми, и какво ли още не. Кметът на Илинденци не пропуска по този повод да отбележи, че тук са отгледани и първите банани не само в района на община Струмяни. „Те са от няколко години, преди да се появят и в близкото село Микрево”, разказва Бойко Ибришимов.

„Не знам дали тази година оцеляха от студа. Има и много маслинови дръвчета, и аз имам у дома, и в двора на английското семейство, което се засели в Илинденци - също, разказва кметът. За дафиновите дръвчета да не говорим - има ги навсякъде. Дафиновото дръвче няма кой знае каква нужда от поддръжка. След края на втората година може да се използват листата като подправка, за предпочитане е да са изсушени”, споделя той.

Древните гърци считали дафиновото дърво за свещено и са изплитали от него венци за победителите в битки и състезания.

Бойко Ибришимов с усмивка казва, че това се случва и в Илинденци, особено на празника на боговете на виното. И не само тогава, защото гостите, най-вече чужденците, които идват в селото, обичат да си правят и да се кичат с венци от клонките с красивите зелени листа. А лавровият венец след глътката от ароматната керацуда - уникалното бяло вино от уникалното едноименно грозде, което се ражда единствено в този край на България, наистина ги прави весели и щастливи, допълва кметът на Илинденци.