Зам.-министър Кастрева: Образованието и бизнесът трябва да вървят ръка за ръка
Зам.-министър Кастрева: Образованието и бизнесът трябва да вървят ръка за ръка / pgsgst.org
Емилияна Димитрова разказва за проекта
79373
Емилияна Димитрова разказва за проекта
  • Емилияна Димитрова разказва за проекта

Образованието и бизнесът трябва да вървят ръка за ръка, както ние не можем без бизнеса, така и той не може без нас. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева преди представянето на проекта „Управление за ефективното професионално образование“ в Пловдив.

Тя бе категорична, че за постигане на положителни резултати в системата за професионалното образование, е необходима активност и от двете страни.

Замминистър Кастрева Образованието и бизнесът трябва да вървят ръка за ръка
netinfo

Най-ценното в този проект е, че тук връзката между образование и бизнес е ясно изразена, тъй като бизнесът дава оценка на това, което се случва в образованието. От друга страна, образование може да вземе мерки в посоките си на развитие, обясни пред Дарик ръководителят на проекта Емилияна Димитрова.

Тя отбеляза като голямо преимущество на проекта, съществуването на външно оценяване от страна на работодателите, които чрез анкета посочват пропуските в образователната система и дават насоки за това от какви кадри има нужда пазара на труда.

Според Емилияна Димитрова, следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети за постигането на по-добра връзка между образование и бизнес е осигуряването на проходимост между средното и висшето образование.

/Повече по темата, може да чуете в прикачения аудио-файл/

За изпълнение на дейностите по проекта участие в проучване взимат 327 професионални гимназии, а 10545 са анкетираните за разработване на анализ за ефективността на съществуващото състояние на професионалното образование и 24109 – за анализите за външно оценяване. Броят на лицата от професионалните гимназии, които са обучени за разработване на училищни системи за качество, е 471, а за работа с ЕСУПО – 1035.

Проектът „Управление за ефективно професионално образование” е изпълняван от  Министерството на образованието и науката (МОН). Проектът се финансира от ОП „Развитие на човешките ресурси” и цели изграждане на Единна система за управление на професионалното образование и обучение. Очаква се тази система да бъде въведена във всички професионални гимназии от цялата страна.