ЕК представи 10 предложения за борба с трафика на имигранти
ЕК представи 10 предложения за борба с трафика на имигранти / снимка: БГНЕС, архив

Европейската комисия представи десет предложения за действия за борба с трафика на имигранти и възпиране на кандидатите за имиграция да рискуват живота си с прекосяване на Средиземно море, предаде Франс прес.

Десетте предложения ще бъдат обсъдени на извънредната среща на върха на ЕС в четвъртък в Брюксел.

Два кораба с над 400 имигранти на борда бедстват в Средиземно море

Освен това Брюксел ще представи стратегия за имиграцията на 13 май, уточни еврокомисарят Димитрис Аврамопулос.

Ето подробностите от предложения план:

- Засилване на операциите по наблюдение и спасяване "Тритон" и "Позейдон" на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс чрез увеличаване на техните финансови и материални ресурси. Трябва да се увеличи и районът им на действие, който в момента е ограничен до териториалните води на страните от ЕС.

- Конфискуване и унищожаване на плавателните съдове, използвани за превозване на имигрантите, по подобие на операция "Аталанта" срещу пиратството край бреговете на Сомалия.

- Увеличено сътрудничество между организациите Европол, Фронтекс, Европейското бюро за подкрепа на убежището (ЕАСО) и Евроджъст за събиране на информация за начините на действие на трафикантите на хора.

- Разполагане на екипи от ЕАСО в Италия и Гърция в помощ на обработването на молбите за убежище.

- Системно снемане на пръстови отпечатъци на всички мигранти при пристигането им на територията на страните членки.

- Разглеждане на варианти за по-справедливо разпределение на бежанците между страните членки на ЕС.

- Програма за настаняване в страните от ЕС на лица, получили статут на бежанци от Върховния комисариат на ООН за бежанците. Страните членки са поканени да участват доброволно в тази програма. В предложението не се споменават числа, но според Европейската комисия о нея ще се възползват 5000 души.

- Програма за бързи връщания на кандидати за имиграция, на които не е разрешено да останат в ЕС. Тя ще се координира от Фронтекс заедно със страните членки, които първи приемат имигранти от Средиземно море.

- Действия със съседните на Либия страни за блокиране на използваните от имигрантите пътища. Нигер е една от транзитните страни и европейското присъствие там ще трябва да се засили.

- Изпращане на офицери за връзка за имиграцията в делегациите на ЕС в редица трети страни. Те ще са натоварени със събиране на информация за миграционните потоци.

Източник: БТА