Два кораба с над 400 имигранти на борда бедстват в Средиземно море
Два кораба с над 400 имигранти на борда бедстват в Средиземно море / БГНЕС

Кораб с над 300 мигранти на борда е на път да потъне в Средиземно море, съобщи Международната организация по миграция (МОМ), цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес.

МОМ е получила сигнал за бедствие от един пътниците. "Международната организация по миграция току-що получи в Рим обаждане за помощ от кораб в международни води. Има три кораба. Човекът, който се обади, казва че на неговия кораб има над 300 души и той е на път да потъне", се казва в изявление на международната организация, базирана в Женева.

Човекът, подал сигнала, е съобщил за около 20 загинали на неговия кораб, предаде АП. Той не казал нищо за останалите два плавателни съда.

Италиански и малтийски кораби са се отзовали на сигнал за помощ от два кораба с имигранти близо до бреговете на Либия, съобщи италианският премиер Матео Ренци, цитиран от Асошиейтед прес.

Ренци заяви на съвместна пресконференция с премиера на Малта Джоузеф Мускат, че кораби от двете страни са отговорили на сигнала за бедствие от надуваем сал близо до либийското крайбрежие със 100 до 150 души на борда и на друг кораб с 300 души на борда.

Ренци отбеляза, че спасителните операции, които идват след смъртоносното корабокрушение през уикенда, са доказателство, че каналджиите увеличават дейността си и че Европа трябва да се обедини в борбата срещу трафика на хора в Средиземно море. Мускат нарече трагедията от уикенда "решаваща промяна, носеща осъзнаването, че ако Европа не работи единно, историята ще я съди много тежко".

Полицията в Южна Италия съобщи, че е разбила голяма мрежа за трафик на хора, отговорна за достигащите италианските брегове вълни от имигранти. Прокурорът на Палермо Маурицио Скалия заяви, че са издадени заповеди за задържане на 24 души, 14 от тях в Италия, но поне един от тях се укрива в Либия, предаде ДПА. Етиопецът Ермиас Гермей вече е с издадена заповед за арест във връзка с корабокрушение през октомври 2013 г. край остров Лампедуза, при което загинаха 366 души.

Чуждестранна военна намеса в Либия не се обсъжда като възможно решение на нарастващата криза с морските имигранти, отбеляза Ренци, цитиран от Ройтерс.

Италианският премиер заяви, че единственият начин да се спре потокът от имигранти през Средиземно море към Европа е да се осуетят действията на трафикантите на хора, които организират опасните пътешествия.

Измежду възможните варианти за действие обаче военната намеса не е на масата, каза Ренци и добави, че от чуждестранна военна намеса би имало смисъл само ако се сключи примирие между враждуващите групировки в Либия.

Източник: БТА