Кой е най-богатият руснак?
Кой е най-богатият руснак? / снимка, архив: Guliver/Getty Images

Генералният директор на "Норникел" и президент на компанията "Интеррос" Владимир Потанин за първи път оглави класацията на 200-те най-богати бизнесмени в Русия според сп. "Форбс". Неговото състояние е оценено на 15,4 млрд. долара.

Колко вземат Питин и висши руски държавни служители

В миналата класация Потанин е заемал осмо място, но от тогава състоянието му се е увиличило с 2.8 млрд. долара. На второ място в списъка на руските богаташи е съсобственикът на "Альфа-групп" Михаил Фридман. В първата десетка влизат също съсобственикът на "Реновы" Виктор Векселберг - 14,2 млрд. долара, генералният директор на "Северстал" Алексей Мордашов - 13 млрд. долара, президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов - 12,2 млрд. долара, председателят на управата на "Новатек" Леонид Михелсон - 11,7 млрд. долара, главният акционер на НЛМК Владимир Лисин - 11,6 млрд. долара, собственикът на Volga Group Генадий Тимченко - 10,7 млрд. долара и собственикът на "Онексим" Михаил Прохоров - 9,9 млрд. долара.

Роман Абрамович е на 12-то място със състояние от 9,1 млрд. долара.

Путин оглави класацията за най-влиятелните личности

Съвкупното състояние на 200-те най-богати бизнесмени в Русия през 2015 г. се е стопило до 408 млрд. долара от 481 млрд. през 2014 г. Броят на милиардерите в долари също е намалял - от 111 на 88 души, съобщава "Форбс".

В класацията за тази година има 11 нови имена, сред които е и една жена - Олга Белявцева, съсобственик на завода "Прогресс", който произвежда детски храни "ФрутоНяня" и минералната вода "Липецкий бювет".