Путин с доход от 7,7 млн. рубли за 2014-а, руски вицепремиер - с 280 млн. рубли
Путин с доход от 7,7 млн. рубли за 2014-а, руски вицепремиер - с 280 млн. рубли / снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин спокойно приема факта, че много от неговите подчинени, било то в правителството или в президентската администрация в Кремъл, получават доста повече пари от него самия, предаде ТАСС.

В отговор на въпрос на журналисти дали Путин е недоволен от това, че доходите на подчинените му са по-високи от неговите, говорителят на президента Дмитрий Песков заяви кратко: "Не".

"Всички имат абсолютно различни доходи. Всички имат различно минало. Някои например са работили в бизнеса и имат някакви банкови депозити", добави Песков и посочи, че не трябва всички да се поставят под един знаменател. Според говорителя важното е всички доходи да са законно придобити и да бъдат декларирани.

Обама с най-висока заплата сред световните лидери

Висши чиновници в Кремъл и в правителството публикуваха сведения за своите доходи и имущество, така както са ги декларирали пред данъчните власти. От тези информации става  ясно, че миналата година Путин е получил 7,7 милиона рубли, което е по-малко от заработеното от неговия премиер Дмитрий Медведев, възлизащо на 8 милиона рубли и доста далеч от доходите на вицепремиера Александър Хлопонин, който е декларирал доходи от 280 милиона рубли за 2014 г.

От членовете на правителството с най-големи доходи се оказват и министърът без портфейл Михаил Абизов /222 милиона рубли/ и вицепремиерът Юрий Трутнев /179,5 милиона рубли/.

Путин е най-влиятелната личност в света според Тайм

С най-високи доходи от служителите в администрацията на Кремъл е началникът на отдела за социално-икономическо сътрудничество със страните от ОНД, Южна Осетия и Абхазия Олег Говорун, който е декларирал 114 милиона рубли, което е около 15 пъти повече от доходите на Путин, неговия непосредствен началник.