Еврокомисията размаха пръст на Гърция
Еврокомисията размаха пръст на Гърция / снимка: БГНЕС

Еврокомисията призова Гърция "да говори с Русия с общия глас на останалите страни от ЕС", особено по отношение на санкции, заяви нейният представител Даниел Розарио. Гръцкият премиер Алексис Ципрас даде интервю за агенция ТАСС в навечерието на посещението с руската столица Москва. Гърция не е съгласна със санкциите срещу Русия, това е път наникъде, заяви той.

Ню Йорк таймс: Путин сее разделение в ЕС в опит да подкопае санкциите

Розарио заяви, че Еврокомисията настоява страните от ЕС да имат единно отношение и държавите от ЕС да говорят на един глас със своите външнотърговски партньори, включително с Русия. По повод на руските контрасанкции и по-специално аграрното ембарго за продукцията от ЕС, от която страда много именно Гърция, представителят заяви, че според Брюксел ембаргото на Русия е политически мотивирано и необосновано.

Евроактив: Гърция играе с руската карта, гледа към "Турски поток"

В интервюто, което даде за руската медия, Алексис Ципрас каза още по темата, че е привърженик на гледната точка, че е необходим диалог, дипломация, трябва да се седне край масата на преговори и да се намерят решения по големите проблеми", посочи Ципрас.

Той подчерта също, че подкрепя Минските споразумения. "Смятам, че трябва да се направи всичко възможно, за да бъде прекратено напрежението в Украйна", каза той.

Източник: БГНЕС