Маратон на четенето в Горна Оряховица
Маратон на четенето в Горна Оряховица / DarikNews.bg, архив

За десета поредна година Общинската библиотека в Горна Оряховица ще се включи в кампания „Четяща България”. Маратонът на четенето стартира на днешния 2 април – Международен ден на детската книга. На тази дата е роден датският писател Ханс Кристиан Андерсен, а тази година се навършват 210 години от рождението му.

На 2 април от 11.00 ч. гости в Детския отдел ще бъдат деца от ЦДГ „Първи юни”. Малчуганите ще научат интересни факти за едни от най-популярните детски произведения.

Тази година се навършват 170 години от написването на „Малката русалка” и 180 години от написването на „Палечка”. Библиотекарите ще прочетат на децата две непознати и неиздавани досега приказки от Яна Язова – „Приказка за морето” и „Златното перо”. Служителите на Общинска библиотека ще подарят на бъдещите малки читатели детски книги, с които те да си направят библиотека в групата.

Проявите в Общинска библиотека, в рамките на кампанията „четяща България”, ще продължат през целия месец. На 3 април от 11.00 ч. ще бъде представена книгата на Зорница Климентова – „Колоездачката”. На 20 април, също от 11.00 ч. публична лекция на тема „Политикът и държавникът Атанас Буров” ще изнесе Атанас Коев. В Международния ден на книгата – 23 април, Общинска библиотека ще бъде домакин на представянето на книгата „Къщата на петуниите” от Илияна Каракочева. То ще започне от 11.00 ч. На следващия ден – 24 април, също от 11.00 ч. ще бъде представен романа „Другото лице на ада” от Моника Атанасова.

Различни инициативи, посветени на четенето на книги, ще има и в селищата на Община Г. Оряховица. Вчера първокласниците от ОУ „Св. св. Кирил и методий" в Долна Оряховица гостуваха в библиотеката на НЧ „Христо Козлев – 1883”. На 2 април от 11.00 ч. в НЧ „Иван Вазов – 1893” в Първомайци ще започне срещата на местните творци с Дружеството на писателите от Видин. В библиотеката на долнооряховското читалище от 11.00 ч. ще гостуват децата от ЦДГ „Детска радост” и ще слушат детски приказки. От 13.00 ч. в НЧ „Градина – Върбица – 1894” във Върбица ще започне приказен карнавал с участието на децата от ОУ „Васил Левски”.

На 3 април в библиотеката на долнооряховското читалище ще гостуват четвъртокласници от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Маратон на четенето ще има на 21 април в читалището във Върбица. На следващия ден в читалището в Долна Оряховица с литературно четене и рецитал ще бъдат отбелязани 95 години от рождението на поета и писателя Валери Петров.