Белгийски вестник забърка Кристалина Георгиева в първоаприлска шега
Белгийски вестник забърка Кристалина Георгиева в първоаприлска шега / снимка: БГНЕС

Най-авторитетният белгийски френскоезичен вестник "Соар" съобщи тази сутрин, че заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева може да оглави "Европейски департамент Брюксел" - нова административна единица на прякото
подчинение на ЕС.

Изданието пояснява, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е бил силно възмутен от намерението на местните власти в белгийската столица битовите отпадъци да се събират само веднъж седмично, вместо по два пъти, както досега. Затова той възложил изготвянето на план, при който Брюксел да бъде обособен като отделен департамент и институциите на ЕС да поемат организацията и ръководството по поддръжката на града.

Вижте най-интересните първоаприлски шеги в медиите по света

Целта била Брюксел да изглежда по-чист и да не оставя лошо впечатление сред гостите на града и европейските чиновници. Отбелязва се, че идеята не предвижда Брюксел да приеме екстериториален статут, а да остане част от Белгия, макар и на пряко подчинение и управление от институциите на ЕС.

Вестникът допълва, че Георгиева е разпоредила проучване за основаването на Европейска служба за вътрешната чистота. Според изданието самата тя ще бъде назначена за "генерален администратор на департамент Брюксел".

Предвижда се също всички сметосъбирачи, както и съставът на общинския съвет на столицата, да бъдат преназначени като служители в институциите на ЕС. Те биха получили съответните високи възнаграждение и пенсии, но и задължението да преминат
курсове по английски и особено по немски език.

Изразени са опасения, че ако сметопочистването бъде осигурено чрез обществена поръчка, процедурата ще бъде спечелена от дружества от Източна Европа или от Португалия, известни с подбиването на цените на труда, измамите със социални осигуровки и избягването на плащането на данъци в Белгия.

Сред целите е Брюксел да се превърне в еталон за местно управление. Отбелязва се, че идеята е била обсъдена на съвместна среща на президента на Франция Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел. Те са отчели възможността посочените промени да залегнат в предстоящо преразглеждане на договора за ЕС, когато ще бъде преоценено членството на Великобритания в Общността.

От пресслужбата на ЕК уточниха, че статията е първоаприлска шега.

Източник: БТА