Най-интересните първоаприлски шеги в медиите по света
Най-интересните първоаприлски шеги в медиите по света / Thinkstock/Getty Images

Бившият водещ на телевизионното шоу на Би Би Си "Топ гиър" Джеръми Кларксън в роля на активист еколог, ликът на Елизабет Втора, заменен от този на знаменитости върху банкноти, футболна топка, приспособена за леваци - първоаприлските шеги и тази година са на почит във Великобритания и другаде по света.

Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН съобщава на сайта си, че с помощта на Големия адронен колайдер са открити "първите недвусмислени доказателства за съществуването на Силата". "Става дума за онова, което придава на частицата нейната мощ", заявява теоретикът Бен Кеноби от ЦЕРН и университета на Мос Айсли на планетата Татуин. Тази новина вероятно няма да изненада феновете на "Междузвездни войни".

В. "Индипендънт" твърди, че университетът на Лестър, чиито учени откриха тленните останки на Ричард Трети през 2012 година, ще носи названието университет на крал Ричард. Студентският стол в университета ще бъде кръстен Клането при Бозуърт, след като именно в битката при Бозуърт последният крал от династията на Плантагенетите е бил убит през 1485 година.

Бившият водещ на "Топ гиър" Джеръми Кларксън, който е в немилост, стана поредната знаменитост, подкрепила кампанията на в. "Гардиън" в полза на отказването от фосилните енергоизточници, пише вестникът, който е посветил цяла страница на първоаприлски шеги. Бившият водещ на телевизионното шоу "Топ гиър", чийто договор не бе подновен от Би Би Си, защото набил един от продуцентите му, възнамерява да спечели отново доверието на британската публика с този екологичен ангажимент, уверява "Гардиън".

Изданието цитира безплатния си събрат "Метро", който уверява, че през месец юни в Лондон ще бъде открито кафене, в което посетителите ще могат да бъдат в компания на малки хипопотамчета пигмеи. Заведението ще се нарича "Pigmy Hippo Cafe" и ще бъде отворено само една седмица. Редакторите на вестника даже си направили труда да пуснат сайт за резервации, за да могат да се изпълнят желанията на бъдещите клиенти. В кафенето ще се провеждат турнири на хипопотамчета джуджета, а кувертът ще дава право на престой само два часа.

В. "Метро" оповестява също за жена, която скача на нов батут, за да се добере до артикули на висока лавица в супермаркет "Теско".

Изданието "Пинк нюз" пък сензационно съобщава, че британският олимпийския гмуркач красавец Том Дейли ще заеме мястото на напусналия певец Зейн Малик в групата One Drection. Съставът щял да увеличи неимоверно публиката си, след като Дейли щял да обедини в едно фенките на спорта и тези на попмузиката.

Вестник "Дейли телеграф" дава своя първоаприлски принос, като убедено твърди, че наклонената кула в Пиза в най-скоро време ще се превърне в луксозен хотел. Нощувките ще бъдат само за избрани, тъй като ще струват по 20 000 евро. Мебелировката щяла да бъде специално проектирана, за да компенсира досадния наклон на историческата постройка.

В. "Сън" пък разкрива, че ликовете на знаменитости са върху ограничена серия нови банкноти - ликът на продуцента Саймън Кауъл върху банкноти на стойност 5 лири, на бившата футболна звезда Дейвид Бекъм - върху банкноти на стойност 10 лири и на отличената с Оскар актриса Хелън Мирън, превъплътила се в образа на Елизабет Втора - върху банкноти на стойност 20 лири.

Своя принос дава и австралийският клон на търсачката Google. За 1 април тя анонсира пускането на новата си услуга com.Google в която всички намерени данни ще бъдат изписвани наопаки. Компанията даже дала обяснение за иновационното си предложение. "Обикновено търсим какво ни предстои, но с "обратната" си услуга ще видим и през какво сме преминали вече!" Логото на Google в новата платформа също е изписано наопаки и на обратно.

В спортните рубрики палмата на първенството се държи от в."Сън". Таблоидът публикува смразяващото разкритие, че треньорът Луис ван Гаал комплектова отбора на "Манчестър Юнайтед" въз основа на своите астрални предпочитания. Той страхотно фаворизирал колумбиеца Радамел Фалкао, защото нападателят бил под влиянието на Уран, който влизал във фаза със собствената му зодия Лъв. Вестникът публикува и фотомонтаж как в записките на Ван Гаал, с които излиза на терена, пред името на всеки футболист е изписана и неговата зодия.

Футболният клуб Арсенал лансира заедно с производителя на спортни облекла и екипировка "Пума" футболна топка, предназначена за леваци. Санти Касорла, Месут Йозил, Начо Монреал и Ектор Белерин вече изпробваха новата топка и резултатите са невероятни, уверяват от клуба.

Най-забележителната първоаприлска шега в Италия бе съобщението на Радио Падания за "оставката" на премиера Матео Ренци. "Отказвам се след унизителното поражение, което претърпях от Матео Салвини", бе цитираното от Радио Падания изявление на премиера Ренци, което първоначално не бе обявено като първоаприлска пародия и предизвика празненства сред привържениците на "Северна лига".

Венеция пък осъмна облепена с предизборни плакати с лика на известния производител на люлки за лунапаркове Масимо Дзамперло, който щял да се кандидатира за кмет на насрочените за края на май избори с мотото "Без Дзамперло е кошмар, всеки ден е един шамар". Едно от предизборните обещания на псевдокандидата е, че щял въведе и лятно издание на пищния Венециански карнавал, който се провежда през зимата.

Смаяни останаха жителите на Перуджа от снимката и новината за "срутването" на забележителния и много тачен исторически паметник - Етруската арка. Тя е една от седемте врати на крепостните стени, издигнати от етруските през втората половина на 3-и век пр. н. е., която неотдавна бе реставрирана. Автор на първоаприлския фотомонтаж, качен във Фейсбук, се оказа известен с майтапите си бивш журналист, който сега е собственик на павилион за вестници на централен градски площад.

Местни зевзеци веднага му спретнаха подобаващ отговор със следното съобщение: "Пропадане на уличната настилка в центъра погълна павилиона за вестници пред кинотеатър "Павоне". Никаква следа от собственика, но бе изровени остатък от менте".

Източник: БТА