Похитителите на турския прокурор влезли в съда с адвокатски тоги
Похитителите на турския прокурор влезли в съда с адвокатски тоги / снимка: БГНЕС

Терористите, които взеха за заложник турски прокурор, са влезли в сградата, дегизирани като адвокати - с тоги, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Румъния, коментирайки операцията в Истанбул.

„Те са влезли в Съдебната палата с адвокатски тоги. Нашият прокурор е получил три куршума в главата и два в тялото. Състоянието му остава критично”, каза президентът.

Турският прокурор Мехмет Селим Кираз, който в продължение на девет часа бе държан като заложник в истанбулски съд от екстремисти, бе освободен при операция на специалните части. Според телевизия Ен Ти ви, по време на престрелката той е ранен и изпратен в болница. Похитителите му са ликвидирани.

Заложническата криза в Истанбул приключи

Според телевизионния канал, прокурорът се намира в критично състояние. Други медии отбелязват, че той загубил съзнание по време на нападението и е получили леки наранявания.

Операцията продължи около 15-20 минути. Полицията използва шокови гранати и влезе в престрелка с екстремистите. В кабинета на прокурора, където той беше държан, имаше двама терористи.

По-рано днес заподозрени членове на незаконния левичарски „Народен Революционен Фронт за освобождение” (DHKP-C) взеха за заложник прокурор Мехмет Кираз в съдилище в Истанбул във връзка с делото за убийството на жертвата от протестите за парка „Гези” Беркин Елван.

В сградата бяха чути изстрели. Специални екипи за бързо реагиране са на мястото, а полицията отцепи целия шести етаж на съда, където се намира заложникът.

Анкара забрани медийното отразяване на заложническата криза

Според адвокат Ниязи Мави, цитиран от Си Ен Ен Тюрк, съдилището „работи по обичаен начин” на всички останали етажи. В същото време стана ясно, че се водят преговори между нападателите и полицията. „Няма никакъв проблем. Преговарящи разговарят с извършителите”, заяви ръководителят на полицията в Истанбул Селами Алтинок. Той обаче не разкри самоличността на нападателите, но заяви, че те са двама. Не става ясно и как те са успели да влезнат в сградата въоръжени.

Беркин почина на 11 март 2014 г. Преди той бе 269 дни в кома, след като беше улучен със снаряд със сълзотворен газ по време на протестите за парка „Гези”. Кираз е бил насрочен за прокурор по делото преди шест месеца.

През последните четири години е имало над 150 подобни разпореждания за забрана на обществено обсъждане, сред които и такива, свързани с нападането на турското консулство в Мосул от групировката „Ислямска държава”, мащабното корупционно разследване, включващо и министри от правителството, както и тежки терористични и минни инциденти.

Източник: БГНЕС