42 чисто нови автобуси, излезли направо от завода, ще подменят остарелия автопарк
42 чисто нови автобуси, излезли направо от завода, ще подменят остарелия автопарк / Габрово днес

42 чисто нови автобуси, излезли направо от завода, ще подменят остарелия автопарк на Габрово. Новите возила ще са модерни, сигурни, климатизирани.

Вестник "Габрово днес" съобщава за това във водещата си статия.

По-голямата част от тях ще са на природен газ. Очаква се те да пристигнат в Габрово през 2016 година по програма "Региони в растеж", съобщи зам. кметът Климент Кунев.

Освен това ще бъде монтирана и нова, модерна система за информация за чакащите по спирката граждани. Там ще бъдат поставени електронни табла, които показват след колко минути ще пристигне даден автобус.

Така хората по-добре ще могат да планират пътуването си. Сега, въпреки създадената транспортна схема, гражданите не знаят колко ще чакат автобуса, предпочитат да вземат такси, тъй нар. маршрутки, които за същата цена, като автобусната, ги превозват по линията на автобуса. Освен, ако нямат карта за градския транспорт.

Убедена съм, че реформата в здравеопазването ще се случи, казва пред "Габрово днес" д-р Савчева, директор на МБАЛ "Д-Р Тота Венкова".

На 1 април 2015 г. изтича гратисният период, през който лечебните заведения – изпълнители на болнична медицинска помощ трябва да се подготвят за прилагане на Регистрационната системата за хоспитализаци и дехоспитализация на пациенти.

Системата е разработена по поръчка на НЗОК и има за цел да бъде завишен контролът при прием и изписване на пациенти, като отчита тези събития едновременно, както в болничното заведение, така и в НЗОК в реално време.

ъвеждането на системата е договорено между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз (БЛС) .

Инвестиция за над 5 млн. лв. чакат в МБАЛ "Д-р Тота Венкова", пише още вестник "Габрово днес".