Правят мобилно приложение за градския транспорт, монтират модерни табла на спирките
Правят мобилно приложение за градския транспорт, монтират модерни табла на спирките / DarikNews.bg

Мобилно приложение ще показва разписанието на градския транспорт в Стара Загора, а движението на автобуси и тролейбуси ще може да се проследи и онлайн, обещаха от фирмата, която отговаря за реализацията на информационната система на всички 119 спирки на градския транспорт „Иком"-София. До края на юни ще бъдат монтирани модерни електронните табла, които ще показват времето на пристигане на всяко отделно превозно средство на съответната спирка, ще предоставят информация за номера на линията, направлението на маршрута, очакваното време на пристигане на спирката в минути.

Първото информационно табло, което е поставено в Стара Загора, се намира на спирката на северното платно на бул. „Ц.С.Велики", до Пето основно училище. „Таблото е модерно, с дизайн, който е най-добрият до момента в страната ни. На него има няколкоредов дисплей, маршрутна карта на града, обозначено е и мястото на спирката, на която се намираме", коментира кметът Живко Тодоров.

Според Драгомир Божков от фирмата-изпълнител информационната система е полезна за гражданите и за общината. „Таблата са най-видимата част от системата. Другата е т.нар. контролен център, който се намира в общината, и чрез който всички транспортни средства ще се проследяват в реално време. По този начин ще се постигнат две много важни цели: повишава се качеството на услугата за старозагорци, а общината ще оптимизира дейностите си. Таблата са защитени със специални покрития срещу удар и се надявам, че техният модерен вид ще възпира вандалските прояви. За най-хубавия град Стара Загора монтираме най-хубавите табла", обясни Божков и посочи, че фирмата ще поддържа системата седем години по договор.

Предстои да бъдат обучени петима служители на общината, които ще работят в контролния център, каза зам.-кметът Йордан Николов. На едно място ще бъдат ситуирани горещия телефон на общината, джи пи ес контрола, както и сървъра на фирмата. Целта е при възникване на проблем той да бъде разрешен веднага и на място, обеща Николов.

Телематиката е част от дейностите на Община Стара Загора по реализацията на проекта "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт за град Стара Загора" по Оперативна програма „Регионално развитие" на обща стойност 28 903 503 лв. Проектът включва още изграждане на въздушно-контактна мрежа, 4 токоизправителни станции, нови спирки, тролейбусно депо, 80 рампи за трудноподвижни граждани, на 8 км. велоалеи, както и доставка на 14 тролейбуса с нисък под и т.н.