Проф. Пожарлиев: Българското здравеопазване кара „Мерцедес с пари за „Трабант
Проф. Пожарлиев: Българското здравеопазване кара „Мерцедес с пари за „Трабант / снимка: sxc.hu
Проф. Пожарлиев: Българското здравеопазване кара „Мерцедес" с пари за „Трабант"
78863
Проф. Пожарлиев: Българското здравеопазване кара „Мерцедес" с пари за „Трабант"
  • Проф. Пожарлиев: Българското здравеопазване кара „Мерцедес" с пари за „Трабант"

Проблемът на българското здравеопазване от една страна е, че цените не са съобразени със съответните услуги, а от друга - че българските лекари не искат да напускат София. Това е мнението на един от най-добрите коремни хирурзи в България, който има почти 50-годишен стаж в областта, проф. Тома Пожарлиев.

Пред Дарик той даде пример с извършването на операция при рак на стомаха у нас.

За диагностиката, оперативното лечение, престоя и лекарствата Здравната каса заплаща 2500 лева. За същите услуги, навсякъде в Европа, цените варират между 16 000 и 25 000 евро, което е до 20 пъти повече.

Медикът е убеден, че в хирургичните клиники броят на специализантите трябва да бъде по-голям от работещите хирурзи. Само така младите ще могат да се реализират на практика.

„Българското здравеопазване кара „Мерцедес" с пари за „Трабант". Имаме много добри клиники, доктори, но в организацията трябва промяна. Какво правят толкова доктори в университетските болници? Да ходят да работят в провинцията. Нашите доктори не искат да напускат София. В съвременната комуникация дали ще живееш в Гоце Делчев или някъде другаде, е едно и също. Защо един човек трябва да пътува примерно от Петрич, за да се оперира в София, в някои случаи и за елементарни работи. То става по-скъпо", заяви проф. Тома Пожарлиев.

Относно коментарите, че имаме твърде много болници, проф. Пожарлиев коментира: „Какво я интересува държавата колко болници има. Броят на болните обикновено е един и така ще има конкуренция. Важното е болниците да не лъжат. Трябва да има строг контрол. Може законът да е лош, но законът е като времето - не можеш да риташ срещу него. Ако вали дъжд, не можеш да кажеш не трябваше да вали дъжд, аз ще изляза без чадър. Лошото е, че когато хващат за злоупотреби, не ги санкционират достатъчно. Някой път се водят болни по документи, а той не е бил изобщо, и няма санкционирани - това си е голямо престъпление. Те говорят срещу частни болници - при частните болници държавата нищо не им дава и ако фалира болницата, фалират собствениците. Колко милиона дадоха на „Пирогов", какво става с тези пари - да го продадат. Един частник ще го управлява по-добре. Единственото, което държавата трябва да направи, е да съобрази нормално цените с услугата, не става така".