ГЕРБ умуват по две кандидатури за шеф на КЕВР, реформаторите издигат Иван Иванов
ГЕРБ умуват по две кандидатури за шеф на КЕВР, реформаторите издигат Иван Иванов / снимка: БГНЕС
Номинации за шеф на КЕВР: ГЕРБ - 2, БСП - 6, реформаторите - 1
78821
Номинации за шеф на КЕВР: ГЕРБ - 2, БСП - 6, реформаторите - 1
  • Номинации за шеф на КЕВР: ГЕРБ - 2, БСП - 6, реформаторите - 1

ГЕРБ има две номинации, БСП - шест, а Реформаторския блок една кандидатура за шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това стана ясно от коментар на депутатите Валентин Николов от ГЕРБ и Мартин Димитров от Реформаторския блок.

ГЕРБ и Реформаторският блок няма да предложат съвместна кандидатура за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Такава информация се появи по-рано днес, а името на кандидата - Иван Иванов - се оказа избор само на реформаторите. Иванов е дългогодишен депутат от ДСБ, енергиен експерт и председател на Инициативен комитет против АЕЦ "Белене".

Процедурни правила за избор на шеф на КЕВР

Валентин Николов от ГЕРБ опроверга Иванов да е общо предложение. „Имаме двама кандидати, които сме предложили, но ще търсим консенсус във връзка с председателя на КЕВР, няма да налагаме мнение", каза Иванов. Той допълни, че идеята е да има консенсус във връзка с комисията на някакъв квотен принцип. Понеже регулаторът е изключително важна институция, управляващите ще държат всеки кандидат да има професионален опит и да може да развие концепция във връзка с това как вижда своето място там. А за това кои са кандидатите на ГЕРБ Валентин Николов отговори, че оставя тази новина за четвъртък.

ДКЕВР стана КЕВР

Дали от ГЕРБ ще подкрепят Иванов, Николов обясни, че ще преценят след изслушването. Мартин Димитров потвърди, че предложеният Иван Иванов е кандидатура само на Реформаторския блок. „Това е човек със сериозен авторитет и много опит и като преподавател, и като колега в парламента. Човек с безупречна репутация. Такъв председател не сме имали. Дано да бъде избран", каза Димитров и изрази увереността си, че много хора ще подкрепят Иванов.

Таско Ерменков от БСП пък обясни, че кандидатурите на левицата са 6. По думите му кандидатите за поста на регулатора се очаква да бъдат изслушани идния вторник.