Парламентът прие процедурни правила за избор на шеф на КЕВР
Парламентът прие процедурни правила за избор на шеф на КЕВР / снимки: БГНЕС

Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране, изслушването на кандидатите в Комисията по енергетика, както и процедурата за избор от Народното събрание.

Предложения за председател и членове на КЕВР се правят от народни представители или от парламентарни групи в писмена форма до Комисията по енергетика чрез председателя на НС в 7-дневен срок от приемането на процедурните правила.

Внесеното предложение, заедно с приложените към него документи, се публикува на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на НС незабавно, но не по-късно от пет дни преди изслушването, решиха още депутатите. Гласувано беше също така средствата за масово осведомяване да могат да изпращат в Комисията по енергетика въпроси към кандидатите, които да им бъдат поставени по време на изслушването.

Изслушването на кандидатите ще се прави в открито заседание на Комисията по енергетика, което ще се излъчва в реално време чрез интернет страницата на парламента.

Изборът ще е явен чрез компютризираната система за гласуване. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. Ако няколко кандидати за една длъжност са получи повече от половината от гласовете, избран е кандидатът, получил най-много гласове "за". Когато никой от кандидатите за съответната длъжност не получи необходимите гласове се прави повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове "за". Ако и тогава никой не получи необходимите гласове, НС приема решение за откриване на нова процедура за избор.

Източник: БТА