Почти всички зодиакални знаци вече са грешни
Почти всички зодиакални знаци вече са грешни / Thinkstock/Getty Images

Почти никой вече не е роден под зодиакалния знак, който знае, защото астрологичният календар не е осъвременяван спрямо реалното положение на звездите, съобщи в. "Индипендънт".

Съзвездията от зодиака са се изместили с цял месец, разкри предаването "Звездобройци" (Stargazing) на Би Би Си. Заради причинената от Луната и Слънцето промяната на наклона на земната ос, наречена прецесия, звездите над нас са с друго положение. Това означава, че ако някой е роден в края на януари и си мисли, че е Водолей, всъщност може да е зодия Козирог, обясни д-р Радмила Топалович, астроном от Кралската обсерватория в Гринуич.

Когато древните гърци създават зодиака, знаците в него са определени по съзвездието, което е зад Слънцето в дадения период. Съзвездията обаче вече са се изместили с около месец. Това означава, че 86 процента от хората са с грешен зодиакален знак.

Предаването "Звездобройци" напомни, че съществува тринайсети зодиакален знак - Змиеносец. Древните астролози вероятно са се отказали от него, за да може 360-градусовият път на Слънцето да бъде разделен на 12 части от по 30 градуса. Това съзвездие е зад Слънцето от 30 ноември до 18 декември.

Източник: БТА